Budapesten továbbra is tájékoztatási fokozat van érvényben

Budapesten továbbra is tájékoztatási fokozat van érvényben

A fővárosban kis mértékben romlott a szálló por koncentrációja, ezért továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A kisméretű szálló por szintje szerdán az összes fővárosi mérőponton - 12 helyen - meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, átlagkoncentrációja pedig 3 mérőállomáson elérte, és meghaladta a riasztási küszöbértéket is, de egyelőre nem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

Budapest vezetése a közlemény szerint továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát szerdán rendelte el a főpolgármester. Az elmúlt napokban több nagyvárosban tovább romlott a levegő. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, a tájékoztatási szint van érvényben Budapest mellett Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán.

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek