Hirdetés
Brokkolit az ízületeknek!

Brokkolit az ízületeknek!

A brokkoliban található vegyületek egyike az ízületek leépüléséért felelős enzimek blokkolására képes, ezért fontos lehet az ízületi betegségek elleni harcban.

Segíthet a brokkoli az ízületi gyulladás leggyakoribb formájának megelőzésében, továbbá lassíthatja a már kialakult állapot romlását is - derült ki a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek legújabb vizsgálatából. A három részből (szövet- és porcsejtek kutatásából, valamint állatkísérletekből) álló vizsgálat alátámasztotta, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű vegyület lassítja az ízületeket borító porc kopását, így késlelteti a rendszerint komoly fájdalommal járó ízületi problémák kialakulását.

A szulforafán olyan bioaktív, kéntartalmú vegyület, amely elsősorban a keresztesvirágú zöldségfélékben, például kelbimbóban, káposztában és karfiolban található, legnagyobb mennyiségben azonban a brokkoliban fordul elő.

Korábbi kutatások már fényt derítettek a szulforafán-tartalmú zöldségek gyulladásgátló és rákmegelőző tulajdonságára, de az ízületekre gyakorolt hatására vonatkozóan viszonylag kevés adat állt rendelkezésre. A mostani kísérletek igazolták, hogy a szulforafán molekula gyulladásgátló hatása révén blokkolja az ízületek leépüléséért felelős enzimeket, így hatékony és természetes eredetű segítséget jelenthet az ízületi betegségek elleni harcban - áll az Arthritis & Rheumatism című szakfolyóirat cikkében.

Rövidesen embereken is kipróbálják

Az osteoarthritis (más néven artrózis vagy degeneratív ízületi gyulladás) elsősorban a teherviselő ízületekben, így a térdben, a csípőben és a gerincben alakul ki, de előfordulhat az ujjakban és más testrészek ízületeiben is. A betegség kialakulásának két legfőbb oka az életkor és az elhízás, így a fejlett társadalmak elöregedése és a járványszerűen terjedő elhízás miatt az ízületi problémákkal küzdők száma a következő 25 évben megduplázódik. A helyzet súlyosságát jól szemlélteti Nagy-Britannia példája, ahol 2011-ben osteoarthritis miatt már összesen 77 ezer térd- és 66 ezer csípőprotézis-műtétet hajtottak végre.

Brokkolit az ízületeknek!

A mostani biztató eredmények alapján hamarosan térdprotézis beültetésére váró pácienseken tesztelik a brokkoli ízületvédő hatását: a kiválasztott negyven páciens a műtét előtt két hétig magas szulforafán-tartalmú „brokkoli-kúrában” részesül majd, a műtét után pedig az eltávolított porc alapos elemzésével megvizsgálják, hogy a módosított étrend okozott-e kimutatható változást az ízületek anyagcseréjében. Ha a zöldség ízületvédő hatását embereken is sikerül igazolni, úgy egy apró étrendi változással mindenki maga is sokat tehet majd az ízületi problémák megelőzéséért.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend