Brokkoli, a csodafegyver

Brokkoli, a csodafegyver

Az egészséges diéta védhet a bőrrák ellen is. Egy friss kutatás szerint a brokkoli kivonata megvéd a  ultraibolya-sugárzás káros hatásaitól.

A brokkoli-kivonatot azonban nem lehet "napernyőként" használni, mert nem nyeli el a sugarakat. "Nem azt mondjuk az embereknek, hogy kenjék be a testüket brokkolival, és akkor nyugodtan kifekhetnek órákra a napra" - figyelmeztetett Paul Talalay, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának farmakológia professzora.

A legtöbb bőrrákos megbetegedést az UV-sugarak okozzák. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a bőrrákosok száma az idősebb férfiak és a nők között is, akik fiatal korukban gyakran leégtek.

Talalay professzor 25 éve kutatja, hogyan lehetne megelőzni a bőrrákot. Az ember sejtjei bonyolult rendszerként védenek a legsúlyosabb behatások ellen, amelyek betegségeket okozhatnak. Mivel a védekezési rendszerünk általában mindössze egyharmados kapacitással működik, a fő kérdés az, hogyan lehetne a teljesítményét növelni.

"Azokat a dolgokat keressük, amelyek javítják a szervezet védekezőképességét. A brokkoli különösen jó hatású, hiszen már régóta tudjuk, hogy több rákfajta megelőzését is elősegíti" - hangsúlyozta Talalay, aki hozzátette, hogy több más zöldségféle - így a káposzta és a bimbóskel - is nagy mennyiségben tartalmaz a védekezési mechanizmust erősítő szulforafant, amelyet a professzor és a munkatársai 15 éve azonosítottak.

A brokkoli-kivonat bőrrák elleni hatását Talalay önkénteseken tesztelte. Hat egészséges embert tettek ki UV-sugárzásnak két részletben. A hátukat "égették", a leégést pedig az egyik csoportnál brokkoli-kivonattal kezelték.

A legnagyobb mennyiségű kivonat átlagosan 37 percen belül szüntette meg a leégés okozta pirosságot és gyulladást.

Kapcsolódó írások