Borban az egészség

Borban az egészség

A bor tüzes és tápláló, szent ital. Elsősorban az íze és az általa közvetített mámor miatt isszuk, de jó, ha tudjuk: egészséges is! Ezzel már az ókorban is tisztában voltak,  Hippokratész például orvosságként ajánlotta a betegei számára. Csodálatos adománynak tartotta a szőlő levét, feltéve, hogy "ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják". Tartsuk be mi is ezeket az intelmeket, és tovább élhetünk.

A szőlőben és a borban rengeteg olyan anyag található, amely védi az egészségünket. A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazzák ezeket. A legegészségesebbnek a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor tűnik.

Jótékony elemek

A borban található savak - a borkő-, a borostyánkő-, az alma- és a citromsav - segítik az emésztést, különös tekintettel a keményítő- és zsírtartalmú anyagokra. E savak kémhatása hasonlít az emésztőnedvekéhez, így a hasnyálmirigy működését is segítik. A csersavtartalom visszafogja a felfokozott bélműködést.

A kálium enyhítheti a szívritmuszavarokat, lassíthatja a pulzust és növeli a túl alacsony vérnyomást. A kalcium és a magnézium jótékonyan hat a csontok fejlődésére. A mangán nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez. A vas szintén elengedhetetlen a vérképzéshez. A cink hozzájárul az inzulintermelés szabályozásához.

A bor számos vitamint is tartalmaz, főleg C-vitamint és B-vitaminokat.


Szívvédelem

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban népbetegségnek számítanak, s hátterükben az érelmeszesedés áll. A francia konyha a magyarnál nem kevésbé kedveli a koleszterinben és a telített zsiradékokban gazdag étrendet, ráadásul a franciák igencsak élen járnak a dohányzásban, és az sem igen jellemző rájuk, hogy különösebben sokat mozognának. A szív- és érrendszerrel összefüggő halálozások száma náluk mégis jóval kevesebb! Ez az úgynevezett francia-paradoxon. A magyarázatot sokan a franciákra jellemző rendszeres, mértékletes vörösborfogyasztásban látják.

A kis mennyiségű alkohol önmagában is rendelkezik egyfajta szívvédő hatással, mivel emeli a vér jótékony HDL-koleszterinszintjét, és csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. A borban - különösen a vörösborban - azonban mindemellett sok olyan polifenol típusú antioxidáns is található (flavonoidok és rezveratrol), amelyek az érrendszerre további védőhatást fejtenek ki, s amelyeknek nagyon jó a szervezetben való hasznosulása. A vörösbor gátolhatja a káros LDL-koleszterin oxidációját, az érfalon való lerakódását, valamint a vérlemezkék összecsapódását.

Mint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei hangsúlyozzák: az eddigi tudományos vizsgálatok alapján elmondható, hogy a jó minőségű vörösborok mérsékelt fogyasztásával a 45 év feletti férfiak és az 55 év feletti nők esetében csökkenhet a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata. S hogy mit jelent a mértékletesség? Férfiaknál napi 2-3, nőknél napi 1-2 deciliter vörösbor elfogyasztását.


Hamvas Béla: A bor filozófiája (részlet)

"Megkülönböztetek szőke hajú (világos) és sötét hajú (vörös) borokat; aztán hím (száraz) és női (édeskés) borokat; sőt megkülönböztetek szoprán, alt, tenor, basszus hangú, egyszólamú és többszólamú, szimfonikus borokat. De meg szoktam különböztetni szoláris (napszerű), lunáris (holdszerű) és asztrális (csillagszerű) borokat is. A borra egyébként mindennemű megkülönböztetés egészen könnyen alkalmazható. Van például logikus és misztikus bor, vizuális és akusztikus, jobbról balra és balról jobbra folyó bor, és így tovább a végtelenségig."

A borivó tízparancsolata (egy változat a sok közül)

1. Bort sose igyunk éhgyomorra!

2. Ivás előtt ne fogyasszunk édes ételeket!

3. Ügyeljünk az egyes borfajták hőmérsékletére! (Vörösbornál a szobahőmérséklet - 16-20 °C - a legmegfelelőbb)

4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyunk!

5. Apró kortyokban élvezzük a bor zamatát!

6. A nemes borokat csak tisztán igyuk!

7. Tartsunk mértéket a borivásban!

8. Jobban ízlik a bor, ha közben falatozunk is!

9. Szeressük a bort, de legyünk erősebbek nála!

10. Amikor egy pohár bort a kezünkbe veszünk, egy pillanatig gondoljunk arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka rejlik benne!

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek