Bogyós gyümölcsökkel tennék egészségesebbé a húskészítményeket

Bogyós gyümölcsökkel tennék egészségesebbé a húskészítményeket

Svéd kutatók antioxidánsokat tartalmazó bogyós gyümölcsök hozzáadásával csökkentenék a húskészítmények rákokozó hatását.

A svéd Lundi Egyetem, a svéd Arártudományi Egyetem és négy európai kutatóintézet közös programot indított a vastagbélrák kockázatának csökkentésére. Ez része annak az EU által támogatott programnak, amelynek célja a kolbászok, felvágottak, pástétomok és más húskészítmények egészségesebbé tétele a jövőben.

Eva Tornberg munkatársaival és számos európai partnerintézettel közösen éppen egy EU-s kutatási programot folytatnak. A program célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma. Ott is egyike a leggyakoribb rákoknak, évente 5000 új beteget diagnosztizálnak.

Bogyós gyümölcsökkel tennék egészségesebbé a húskészítményeket

A program magába foglalja az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el. Az ezt követő állatkísérletek fogják majd kimutatni, hogy ez az eljárás csökkenti-e a rák előfordulási gyakoriságát vagy sem.

A WHO nemrég az 1. számú rákkeltő anyagok közé sorolta a füstölt és más feldolgozott húsokat. Ugyanoda, ahol a dohánytermékek és az alkohol is található. Sokan elhamarkodottnak és túlzónak találják ezt az állásfoglalást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek