Biztonságos utazás, nyugodt gyomor

Biztonságos utazás, nyugodt gyomor

Utazni jó! Új emberekkel ismerkedhetünk meg, különleges ételeket kóstolhatunk, színpompás koktélokat kortyolgathatunk a pálmafák árnyékában... Minderről általában nem a hasmenés, a gyomorrontás vagy a még súlyosabb betegségek jutnak eszünkbe, pedig ha mediterrán úti célt választunk, ezekkel a veszélyekkel is számolnunk kell. Ha igazán tudatos utazók vagyunk, tervezzünk előre! Talán még van néhány hetünk a nyaralásig: kezdjük el a felkészülést most!

A mediterrán országokban három kiemelt, de védőoltással megelőzhető fertőzésre kell felkészülnünk: a hepatitis A-ra, a hepatitis B-re és a hastífuszra. Ezeken kívül a hasmenéses megbetegedés okoz a leggyakrabban problémát, nem véletlenül hívják ezt az utazók betegségének is.

Hepatitis A

A hepatitis a májgyulladással és a májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve, amelynek többféle változata ismert. Ezeket betűjelekkel különböztetjük meg.

A mediterrán országok többségében a hepatitis A jelenti a legnagyobb veszélyt. A világ egyik legelterjedtebb vírusfertőzéséről van szó, amely évente csaknem másfél millió új esetet produkál.

A betegség lappangási ideje 2-3 hét. A legfőbb tünetek a gyengeség, a rossz közérzet, a hasi fájdalom, az étvágytalanság, a hányinger, a sárgaság, a széklet világossá és a vizelet sötétebbé válása, a hőemelkedés. Gyermekeknél enyhébbek a tünetek, ezért náluk gyakran fel sem ismerik a betegséget, miközben ők fertőzéssel fenyegetik a környezetüket!

Csak tüneti gyógyítás lehetséges, s a gyógyulás heteket vesz igénybe. Krónikus betegség nem alakul ki, ám az esetek mintegy 15 százalékában elhúzódó lefolyásra és visszaesésekre lehet számítani. Aki egyszer már átesett az A típusú májgyulladáson, az nem fogja még egyszer megkapni a betegséget.

A hepatitis A vírus leggyakrabban mosatlan zöldségekkel és gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem kellően átfőzött tengeri ételekkel és nem ivóvíz minőségű vízzel kerül a szervezetbe. Jó tudni, hogy a mediterrán tengeri kagylók közel 40 százaléka fertőzött! Különösen Görögország, Bulgária, Montenegró és Törökország esetében kell óvatosnak lennünk a csapvízzel, akár még a tengerparti tusoló vizével is!

Hogyan előzhetjük meg a hepatitis A-fertőzést? Ezekben az országokban csak palackozott vizet igyunk, és a fogmosáshoz vagy a cumi tisztításához is ezt használjuk!

 • Legyünk elővigyázatosak a jégkockákkal és a fagylaltokkal is, hiszen ezek valószínűleg ugyanabból a csapvízből készülnek, amelyet éppen igyekszünk elkerülni.

 • Kerüljük a nyers kagylók, rákok, csigák, halak fogyasztását!

 • Ne együnk utcai árusnál!

 • Mossunk gyakran kezet!

 • A hepatitis A ellen létezik védőoltás, amely közel százszázalékos védelmet nyújt. A vakcina beadását az utazás előtt legalább négy héttel érdemes kérni a háziorvostól vagy a legközelebbi oltóközpontban, mert a megfelelő védelem kialakulásához legalább két hétre van szükség. Egyetlen oltás 3-5 évre nyújt védettséget. Javasolt 6 hónap múlva egy emlékeztető oltás beadása, hiszen így 20 évre szóló, 98 százalékos védettséget szerezhetünk.

Hepatitis B

A mediterrán országok hepatitis B-vel is közepesen vagy erősen fertőzöttek.

A lappangási idő akár több hét is lehet. A betegség tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, az általános gyengeség, a végtagfájdalom, majd a sárgaság. A hepatitis B igen veszélyes, hiszen maradandó károsodást is okozhat. A betegek mintegy tizedénél krónikus májgyulladás alakul ki, ami később májrák vagy májzsugor kialakulását is eredményezheti.

A vírus szexuális úton, illetve vérrel és testváladékokkal terjed. Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban az is növeli a fertőzés kockázatát, hogy sok orvosi rendelőben egyszer használatos tűk helyett többször is alkalmaznak fertőtlenített tűket.

A megfertőződés lehetőségét sajnos nem lehet teljesen kizárni, hiszen a vírus akár egy véletlen karcolás, akupunktúrás kezelés, sebészeti vagy fogászati beavatkozás útján, tetoválás készíttetése, pedikűr vagy manikűr során, de akár a beteggel közösen használt tárgyak közvetítésével is terjedhet!

Hogyan előzhetjük meg a hepatitis B-fertőzést?

 • Vigyünk magunkkal gumiszandált, amellyel megakadályozhatjuk az éles kövek, kagylók és a tengeri sünök okozta sérüléseket.

 • Ne használjunk senkivel közös evőeszközt, fogkefét, borotvát, fésűt és egyéb, személyes használati tárgyakat.

 • Új szexuális kapcsolatban használjunk óvszert.

 • Legfőképpen pedig: adassuk be a hepatitis B elleni védőoltást! Az oltási sort legalább 4-6 héttel az utazás előtt el kell kezdeni. Az első oltást egy hónappal kell követnie a másodiknak, és hat hónappal a harmadiknak. Az első két oltás az utazás előtt esedékes. Ezek után a közel 100 százalékos védettség az egész életen át fennáll.


Hastífusz

A mediterrán országok közül Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban és Jordániában a rossz higiénés viszonyok miatt a hastífusz is veszélyt jelent, és akár komoly szövődményekkel is járhat. A hastífusz kórokozója a Salmonella typhi baktérium, amely a véráramba jutva több szerv károsodását, szív- és idegrendszeri szövődményeket, sőt a bélfal átlyukadását is okozhatja.

A hastífusz évente mintegy 22 millió embert fertőz meg, és száz betegből egy bele is hal a kórba.

A hastífuszért felelős baktérium a hepatitis A vírushoz hasonlóan a széklettel, a szennyezett étellel és itallal terjed. Sajnos a sokcsillagos szálloda sem garancia arra, hogy kivédjük a hastífuszt, hiszen ezeken a konyhákon is csapvizet használnak, ebből készítik a jégkockákat is. Ráadásul mivel a helyiek között magas a hastífuszosok aránya, elképzelhető, hogy a konyhai személyzet között is akad olyan, aki fertőzött, és továbbadhatja a kórokozót.

Hogyan előzhetjük meg a hastífuszt?

 • Csak palackozott vizet igyunk!Kerüljük a nyers ételek fogyasztását!

 • Fokozottan ügyeljünk a higiéniára!

 • Szerencsére a hastífusz ellen is létezik védőoltás, amelyből egyetlen vakcina két hét alatt három éven át fennmaradó, megfelelő védelmet biztosít.

Hasmenés

Nyáron sajnos gyakran előfordul, hogy megy a hasunk. Ha pechünk van, éppen a külföldi vakáció közben kap el bennünket. A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Gyakran előfordul, hogy éppen nyaraláskor, idegen országban tör ránk, a fertőzött ivóvíznek, a mosatlan zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően.

A hasmenés alatt a kórokozó vagy az ételben lévő toxikus anyag károsítja a bélfalat. Ilyenkor a bél nem képes ellátni normális funkcióját, zavar támad a felszívás és a kiválasztás során. Jellemzően nagy mennyiségű, híg széklet ürül, naponta 4-5, de akár 10-12 alkalommal is. A hasmenés gyakran jár hányással, hányingerrel és hőemelkedéssel vagy lázzal is. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a folyadék- és tápanyagvesztéssel a szervezet legyengül, kiszárad. Az egyetlen pozitívum az, hogy a fokozott székletürítéssel a hasmenést kiváltó ok, azaz a kórokozó vagy az ételméreg is kiürül a szervezetből.

Legyünk óvatosak a félig átsült vagy nyers húsokkal és a tenger gyümölcseivel, továbbá a salátákkal, a tejtermékekkel, a hideg szószokkal és a fagylaltokkal!

Egy kezdődő hasmenésnél nincs szükség semmilyen különleges kezelésre, hiszen az esetek zömében nagyon gyorsan, átlagosan 48-72 óra alatt lezajlik. Elég tüneti terápiát alkalmaznunk: pótoljuk a folyadékot! Egyáltalán nem ajánlott az erélyes hasfogók alkalmazása! Hagyni kell a hasmenés természetes lefolyását, és elég csupán a lázat csökkentenünk, de azt sem érdemes

38 şC alatt - hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. Nincs szükség szigorú diétás megszorításokra, de azért jó, ha pár napig könnyen emészthető ételeket eszünk kis adagokban - és kerüljük a tejet. Élőflórát tartalmazó termékeket (probiotikus készítményeket, kapszulákat) azonban érdemes fogyasztanunk!

Készüljünk fel!

 • Gyűjtsünk minél több információt az adott országról! Nézzük meg a térképen, keressünk adatokat az interneten, kérdezzük meg ismerőseinket az ott szerzett tapasztalataikról!

 • Fel kell térképezni az adott ország járványügyi helyzetét, hogy kiderüljön, szükség van-e védőoltásokra.

 • Vegyük figyelembe saját adottságainkat! Legyünk tisztában a korunkból, nemünkből vagy krónikus betegségeinkből adódó kockázatokkal.

 • Az is fontos részlet, vajon tervezünk-e búvárkodást vagy hegymászást, rosszul szoktunk-e lenni a hajóutakon, bírjuk-e az időeltolódást...

  Ha már úgy tűnik, mindent tudunk, itt az ideje, hogy szakembertől is segítséget kérjünk az egészségügyi felkészüléshez.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek