Bioelektromosság

A bőr- és hajápolás fejlesztése, valamint az egészség javítása szempontjából egyre inkább előtérbe kerülnek a technika vívmányai. De valóban lehetséges, hogy a bioelektromosság is hasonló szerepet kapjon? A bőrt sokféleképpen lehet kezelni, és bár valószínűleg nem az elektromos áram az első, ami ezzel kapcsolatban az emberek eszébe jut, az eljárás mégis egyre inkább utat tör magának. A bioelektromosság a test természetes jelzésközvetítő mechanizmusa.

Az agy elektromos impulzusokat használ, hogy a testünkkel kommunikáljon. A sebgyógyulásban is kulcsfontosságú szerepet tölt be, a sérült szövetben kevés bioelektromos áram képződik, ami extra elasztint és kollagént termel, hogy helyreállítsa az eredeti állapotot.

Nyolc évnyi kutatómunka után a Johnson&Johnson tudósai azt állítják, hogy felfedezték, miként lehet kiaknázni ezt a fajta elektromos áramot. Kifejlesztettek egy krémet, mely a test természetes sebgyógyító képességeit kihasználva segíti a bőrfiatalítást. A Johnson&Johnson saját márkás terméke októbertől kapható majd bizonyos üzletekben. Tíz szabadalom védi a technológiát (további nyolc ügye pedig folyamatban van), mely alacsony intenzitású mikroárammal fiatalítja a bőrt.

Nos, hogyan is működik a bioelektromosság, és miért jelent áttörést a ráncok elleni harcban? "Tudjuk azt, hogy a sejtek bioelektromosság segítségével kommunikálnak egymással" - magyarázta Sam Samaras-Tucker, a bőrápolási termékeket gyártó cég New Brunswick-i központjának tudósa. "Azt is tudjuk, hogy a sebben megnövekszik a bioelektromos tevékenység, így gyógyítja a szervezet önmagát. Bioelektromos impulzusokat bocsát ki magából, mely kollagént, elasztint és tápanyagokat vonz magához a véráramból. Arra gondoltunk, hogy ha hasonló bioelektromosságot juttatunk a sejtekbe, akkor talán erősödik a sejtregeneráció" - tette hozzá Tucker.

Meggyőzőnek hangzik, de sokan kétkednek. Az öregedésellenes szakértő, Nicky Hambleton-Jones nemrég indította útjára a www.lookandfeelyounger.tv weboldalt, ahol a legújabb öregedést késleltető szereket próbálják ki, továbbá interjúkat készítenek a szépségipar nagyjaival. "Logikus az elképzelés, hogy ha elektródákat rakunk a bőrünkre, akkor azok összehúzzák az izmokat, de azért kicsit meredek a bőr öregedésére úgy tekinteni, mintha az valami sérülés lenne" - magyarázta Hambleton-Jones. "Szerintem valaki gondolt egyet, hogy a bioelektromosság felkapott divatszlogen lehet, mivel nincs igazán logikus kapcsolat, mely megmutatná, pontosan mi is történik a sejtekkel."

Az új termék két részből áll. Mindegyik készlet tartalmaz cink és réz alkotóelemeket és egy külön aktiváló nedvesítőt, mely a mikroelektromosságot hozza létre a bőrön, hogy így serkentse a kollagén és az elasztin termelését. A termékben kell keresni a bizonyítékot, állítja Dr. Debre Luftman, hollywoodi táplálkozási szakember. "Bőrgyógyászként mindig megerősítést keresek, ha áttörésről beszélnek. Kettős vak tanulmányokra van szükség, és a változást kimutató szövetmintákra. Ilyen szempontból nem állnak rendelkezésre teljes tanulmányok a bioelektromos krémek hatásáról." Habár a Johnson & Johnson azt állítja, ő birtokolja a technológiát, más szépségmárkák is utánozzák őket, többek között a NuBo, mely két új terméket dob piacra jövőre a mitokondriumok (a sejtek energiatermelő állomásai) újratöltéséhez. Ez drámaian emeli a természetes bioelektromosságot, így pedig helyreáll a bőrsejtek kommunikációja.

"A fogyasztók ne várjanak túl sokat az elekromos trükktől" - tanácsolja Luftman. "A bőr öregedése elleni küzdelem sarokkövét valószínűleg az étrend, a napfényvédelem és talán az őssejtkutatás adják majd." Hambleton-Jones egyetért a véleményével. "Ha valóban működik, akkor minden bizonnyal átalakítja a ráncellenes bőrápolást. Az én véleményem szerint azonban a nedvesség pótlása a legfontosabb, erre érdemes költeni a pénzt."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek