Betiltják a Bisphenolt

Betiltják a Bisphenolt

Európában valószínűleg hamarosan betiltják a Bisphenol-A-t tartalmazó csecsemőtápszereket, mivel károsak lehetnek az egészségre, jelentette be az Európai Bizottság. Az Európai Unió egészségügyi megbízottja, John Dalli szeretné, ha ezeket a tápszereket kivonnák a forgalomból a 27 országot felölelő blokkból, mivel bizonytalan a hatásuk a kisbabák szervezetére.

Csak két EU-s ország, Franciaország és Dánia tiltotta be eddig a Bisphenol-A-t tartalmazó tápszereket. A dán hatóságok kiterjesztették a rendeletet a 3 éven aluliaknak szánt összes élelmiszer-készítményre is. Ausztrália, Kanada és az USA néhány állama is már beállt a sorba. Októberben Kanada elsőként nyilvánította a Bisphenol-A-t mérgező anyagnak a gyártók tiltakozása ellenére.

Dalli találkozott az iparág képviselőivel a javaslat kidolgozásával kapcsolatban. A törvényjavaslatot 2011 első negyedévében szándékozik előterjeszteni. Az Európa Parlament júniusban javasolta a Bisphenol-A-t tartalmazó csecsemőtápszerek gyártásának és forgalmazásának tilalmát.

Dalli döntése a törvényjavaslatról azután született, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szeptemberben szakértőkkel véleményeztette a vegyületet. A jelentés megerősítette, hogy a Bisphenol-A kis mennyiségben nem jelent veszélyt, de arra is rámutatott, hogy az új tanulmányban akadnak bizonytalan területek is, nyilatkozta Dalli október 7-én. "Nem zárható ki teljesen, hogy hatással van a fejlődésre, immunreakciókat válthat ki és rákkeltő is lehet." - mondta.

A bizottság törvényjavaslatát jóvá kell hagynia az EU tagállamoknak és az Európa Parlamentnek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek