Betegség-előrejelzés

Betegség-előrejelzés

Egy amerikai tudós teljes DNS-ét megvizsgálták olyan génekért, melyek a jövőben esetlegesen kialakuló betegségeit jelezhetik előre. Stephen Quake genetikai profilját megvizsgálták több tucat betegséggel (mint például a rák és a cukorbetegség) összefüggő génekre.

Az egészséges negyven éves férfiról megállapították, hogy esetében nagyobb a kockázata a szívinfarktusnak, a cukorbetegségnek és néhány ráktípusnak. A tudósok szerint a Lancetben megjelent tanulmány bevezet a személyre szabott orvoslás korszakába, de etikai dilemmákat is felvet.

Betegség-előrejelzés

Quake professzor akkor kapott publicitást, mikor egy új technológia segítségével állapította meg a teljes genetikus kódját (genom), kevesebb mint 50 000 dollárból (10 000 000 Ft). Ez relatíve olcsó a korai génfeltérképezési eljárásokhoz képest. A biomérnök professzor önként ajánlotta fel, hogy genetikai térképét elemezhetik a genetikai "hibák" és 55 betegséggel összefüggő variációk felkutatására. Köztük szerepel egy ritka, öröklődő szívbetegség is. A teszt előtt tanácsadáson vett részt, hogy felkészítsék arra az esetre, ha valamilyen súlyos betegség derülne ki.

Vegyes eredmény született. Kimutatták, hogy nagyon kicsi az esélye az Alzheimer-kórra. Viszont nagyobb a kockázata az elhízásnak, a cukorbajnak és a szívbetegségeknek. Egy olyan ritka genetikai variációval is rendelkezik, ami összefügg a hirtelen szívhalállal.  Quake professzor a kaliforniai Stanford Egyetemről elmondta: "Kifejezetten érdekes volt. Kíváncsian vártam, hogy mi derül ki. Fontos felismerni azonban, hogy nem mindenki szeretné, ha fény derülne géntérképe intim részleteire, és még az is elképzelhető, hogy ezek az emberek lesznek többségben. Nagyon sok etikai, oktatási és törvénykezési kérdés merül fel, melyekkel foglalkozni kell."

A géntérkép elkészítésének csökkenő költségei miatt közeledik a nap, amikor bárki számára elérhetővé válik majd az eljárás. Néhány tudós szerint hasonló genetikai kiértékelést egy évtizeden belül már javasolhatnak majd az orvosok. Henry Greely professzor a Stanford Jogi Karáról elmondta, az orvosokat hamarosan utoléri a géntérkép adatainak "cunamija". "A Steve Quake genomjával végzett kísérlet azt mutatja, hogy hamarosan és erőteljesen el kell azon gondokodni, miként lehet megbirkózni ezzel az információval." Már több mint tíz ember készíttette el a genomszekvenciáját. Néhányuknál elemezték a genetikai variációkat, melyek kapcsolatba hozhatók bizonyos betegségekkel. Sok cég kínál genetikai teszteket, melyek felmérik a kockázatokat a teljes genom feltérképezése nélkül.  A Stanford csapata azonban továbblépett Quake professzor szívbetegségekkel kapcsolatos családi anamnézise nyomán.

Dr. Philippa Brice a Népegészségügyi Genomika kutatóintézettől elmondta a BBC-nek: "Ebben az esetben a kutatás nem újkeletű. A jelentősége abban rejlik, hogy ábrázolja a genomikus orvoslás lehetséges jövőjét, ahol az orvosok hasznos klinikai megközelítés gyanánt használhatják."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek