Beteg légutak

Beteg légutak

Egy bölcs mondás szerint a hosszú élet titka az, hogy nem szabad abbahagyni a levegővételt. A légvétel - normális esetben - teljesen automatikusan történik. Csak akkor veszünk róla tudomást, ha valami nincs rendben.

A téli hónapokban bizony gyakorta megesik, hogy a légutakat megtámadja valamilyen betegség, melyek ellen sokszor nehéz védekezni. A kellemetlen tüneteket mi magunk is csökkenthetjük, természetesen - ha szükséges - nem kihagyva a szakszerű orvosi ellátást.

Mielőtt áttekintenénk, melyek a leggyakoribb felső légúti betegségek, nézzük meg, hogyan is jutnak be a kórokozók a légutakon keresztül. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a légutak nyálkahártyája sűrű folyadékot termel, ami sok kórokozót képes megkötni ezzel megakadályozva a szervezetbe történő bejutásukat. Ezeket a kórokozókat a csillószőrők kifelé irányuló mozgása kilöki a légzőrendszerből, ráadásul a nyálkahártyán vannak olyan ellenanyagok, melyek ennek a területnek a védelmét biztosítják. Ebből is látható, hogy egyáltalán nincs könnyű dolguk az emberi légutakat megfertőző vírusoknak.

A legkönnyebben úgy jutnak be mégis a szervezetbe, hogy a köhögéskor és tüsszentéskor keletkező milliónyi apró cseppecske pompás szállítója a kórokozóknak. Ráadásul ezek a cseppecskék sokáig lebegnek a levegőben, így nagy az esélye annak, hogy sok ember lélegezze be őket. (Utasokkal teli jármű, zsúfolt bevásárlóközpont kiváló fertőzési terület.) Bár, ahogy már említettük, a vírusokat még rengeteg veszély fenyegeti a nyálkahártyán, azért vannak köztük erősek és kitartóak, melyek végül mégis légúti megbetegedést okoznak.


Nátha

A leggyakoribb légúti fertőzés. Jellegzetes tünetei a fejfájás, a rossz közérzet, a vízszerű orrfolyás, a gyakori tüsszentés, köhögési inger. Szervezetünk általában néhány nap alatt legyőzi a náthát, különösen, ha segítünk neki. Ha lehet, egy-két napig maradjunk ágyban, együnk sok gyümölcsöt, C-vitaminban rendkívül gazdag savanyú káposztát, és ami a fő, igyunk sokat. Lehetőleg mézzel ízesített teát vagy gyógyteát kortyolgassunk.

Mi a különbség?

  • Nátha: nem jellemző a láz, esetleg hőemelkedés jelentkezhet; torokfájás, tüsszögés, fáradtság, fejfájás
  • Influenza: magas láz alakulhat ki? Végtagfájdalom, erős fejfájás, nagyfokú fáradtság, levertség
  • Torokgyulladás: kapar, fáj, ég a torkunk, minden nyelés külön kínszenvedés. Gyakran a fülbe is hasít a fájdalom. Nemritkán garatgyulladás és mandulagyulladás - a mandulák pirosak, duzzadtak - is társul hozzá. Ez utóbbit makacs láz kísérheti, a beteg nagyon levert, gyenge és étvágytalan. Tüszős mandulagyulladás esetén a tünetek hirtelen és fokozottan jelentkeznek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Bármelyik betegség esetén a legfontosabb - az orvos által felírt gyógyszerek mellett - az ágynyugalom. (Rövid ideig, de gyakran szellőztessünk.) A fájdalmat és a lázat csillapítani kell, s most is elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás.

  • Arcüreggyulladás: A megfázás gyakori következménye, vannak, akik különösen hajlamosak rá. Biztos jele az arcüreg fölötti fájdalom, mely előrehajláskor fokozódik. Kísérheti láz, az orrváladék sárgás-zöldes színű. Nagyon fontos, hogy a lerakódott váladékot eltávolítsuk. Erre kiválóan alkalmas a melegítés, melyre infralámpát használhatunk. A váladék kiürülését az orrcsepp és az inhalálás is elősegíti. Igen jó hatású lehet az egyszerű konyhasóval (legalább fél kiló só egy kisebb lábosban) felforralt víz, mely hatásosan tisztítja légutakat.
  • Hörghurut: Több hétig is fennálló tartós, száraz köhögés jellemzi. Heveny formájában láz is társulhat a köhögéshez, jellemző lehet még az égő fájdalom, az étvágytalanság, a köpetürítés. A krónikus forma - általában - tartós ingerhez kapcsolódik: szennyezett, poros környezet, dohányzás.

Kezelése során igen fontos feladat, hogy oldjuk a köhögést, és a felköhögött váladékot ürítsük ki. Jó, ha a száraz levegőjű helyiségekben párologtatókészüléket használunk. Ez kisgyermekek esetében kiemelten fontos.