Beszéljünk a prosztatarákról!

Beszéljünk a prosztatarákról!

A prosztatarák az idősödő férfiak rettegett betegsége, korán felismerve gyógyítható vagy jól kezelhető. Tüneteket azonban csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért évente érdemes részt venni egy szűrővizsgálaton.

A prosztatarák főként az idősebb korosztályt veszélyezteti, 50 fölött egyre több páciensnél diagnosztizálható, de nagyobb hányada a 60-70 éves korosztályban tapasztalható. A betegség kialakulása nem tisztázott, családi halmozódás előfordul, valószínűleg genetikai háttere lehet. Az életmódbeli életmódbeli kihágások (pl. a túl zsíros ételek) ugyancsak okai lehetnek a kialakulásnak. Felismerését nehezíti, hogy eleinte tünetmentes, csak előrehaladott stádiumban okoz vizelési problémákat, vizelési nehezítettséget. Nem ritka, hogy már a csontokban képződött áttétek hívják fel a figyelmet a betegségre, hiszen általában csontfájdalmak miatt fordul orvoshoz a páciens.

Kellemetlen, de nem fáj

Rendkívül fontos, hogy 50 éves kor fölött a férfiak évente végeztessenek szűrővizsgálatot, különösen azoknál, akiknél a családban előfordult prosztatadaganatos megbetegedés. A korai stádiumban felismert daganat gyógyítható vagy jól kezelhető. A vizsgálat maximum kellemetlennek nevezhető, fájdalmasnak semmiképp: az urológiai vizsgálaton az orvos a végbélen keresztül tapintja ki a prosztatát. Az ezt követő PSA-vizsgálat a prosztata specifikus antigén szintjét határozza meg a vérben, ennek normál értéke 4 ng/ml, ha 4-10 ng/ml közé esik, négy hét múlva újabb vizsgálatot kell végezni. A 10 ng/ml-nél nagyobb PSA-szint, illetve a szabad és kötött PSA bizonyos aránya a prosztatarák meglétére utalhat.

Beszéljünk a prosztatarákról!

A diagnózishoz minden esetben hozzátartozik a szövettani vizsgálat, a prosztatából vékony tűvel vesznek szövetmintát, melynek laboratóriumi vizsgálata után lehet kimondani a diagnózist és meghatározni a kezelést.

Minél előbb, annál jobb

A prosztatarák gyógyíthatósága attól függ, milyen stádiumban sikerült felismerni a betegséget. Ha korai stádiumban, és a daganat még szervre lokalizál, a prosztata állományán belül helyezkedik el, és sem a nyirokcsomókban, sem távolabb nem hozott létre áttétet, a radikális prosztatektómia, azaz a szerv teljes műtéti eltávolítása hozza a legjobb eredményt. Ha ennél kiterjedtebb a daganat, vagy valamely okból nem kerülhet sor a műtétre, sugárterápia is alkalmazható.

Több formája létezik, érkezhet a sugárzás a has felől, illetve „megtűzdelhető” a prosztata közvetlen sugárforrásokkal, így a hatóanyag közvetlenül a prosztatát érinti. Ha a rákos megbetegedés a prosztata tokján túllép, esetleg áttéteket is képzett már, és az eltávolító műtét nem növeli a túlélés esélyét. Ebben az esetben a sugárkezelés mellett hormonterápia (a tesztoszteron teljes blokádja) illetve kemoterápia alkalmazható. Tesztoszteron nélkül a sejtek szaporodása leáll, megáll a rákosodási folyamat, ám a terápia eredményessége sajnos átmeneti, mert a daganatsejt néhány év után rezisztenssé válhat a hormonkezelésre. Korai stádiumban elvégzett műtét esetén a 10 évet meghaladó túlélés aránya 85-90 százalékos.

Élet prosztata nélkül

A prosztata eltávolításának elsődleges szövődménye az inkontinencia, azaz a vizelet elcsöpögés. Ha az operációt megfelelő tapasztalattal rendelkező orvos végzi, a tünetek előfordulása alacsony, a diszkrét vizelet elcseppenés kb. egy év alatt elmúlik, és a páciensek 96-98 százaléka teljesen kontinenssé válik, azaz meggyógyul. Akkor is van segítség, ha a panaszok egy évet követően is visszamaradnak, műtéttel helyreállítható a normális állapot. Másik komoly szövődmény lehet a merevedési funkció elvesztése, de megfelelő műtéti technikával igyekeznek az ereket és idegeket kímélni, ezzel a potenciát őrizni. Ha az operáció következtében merevedési zavar lép fel, egy-két éven belül még visszatérhet a funkció, illetve gyógyszeres támogatással segíthető a szexuális élet.

Életmódváltással a prosztatarák ellen

A San Franciscói Egyetem orvosainak kutatása szerint a korai stádiumú prosztatarák fejlődése lassítható bizonyos technikákkal. Mindenképpen segíthet a stressz oldás (jóga, meditáció, csoportterápia) és az egészséges táplálkozás, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, halolaj, E- és C-vitamin, szelén fogyasztása. Szintén kiemelt szerepet kap a gyógyulásban a rendszeres séta és a kiegyensúlyozott lelki élet, a család, barátok támogatása.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek