Bekaplak, felfallak - véged van!

Bekaplak, felfallak - véged van!

Több millió sejt és molekula „dolgozik” bennünk, hogy ne betegedjünk meg, vagy ha mégis, akkor mielőbb meggyógyuljunk. Segíthetjük őket valahogyan?

2019.12.02

Immunrendszerünket molekulák és sejtek milliói alkotják, melyek szoros összhangban munkálkodnak azon, hogy szervezetünket megvédjék az idegen betolakodóktól. Mindezt olyan hatékonyan és észrevétlenül végzi, hogy működését észre sem vesszük – csupán akkor van dolgunk vele, ha valamiért mégis megbetegszünk és „segíteni” szeretnénk a működését.

Hol van testünkben az immunrendszer?

Az immunrendszer többféle különleges képességű sejtből áll, melyek a vérkeringéssel a testünk minden részébe eljutnak. Tehát az immunrendszer bárhol és mindenhol jelen van a testünkben – bár vannak olyan helyek a testben, ahol különösen sok immunsejt található. Ilyen például a nyirokcsomó és a lép. Ezek azért fontosak, mert fertőzés esetén innen „indul harcba” az immunrendszer.

Bekaplak, felfallak - véged van!

Erősíthető?

Igen, de nem úgy, hogy bekapunk valami tablettát, hanem úgy, hogy optimális körülményeket biztosítunk a szervezetünknek a működésre, tehát csupán annyit kell tennünk, hogy a lehető legegészségesebb életmódot folytatjuk. Ha konkrétan meg kell fogalmazni, akkor a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás, a lelki kiegyensúlyozottság és az elegendő alvás a legfontosabb tényezői ennek.

Jut is, marad is?

Nem mindenki képes elegendő vitamint, ásványi anyagot bevinni és hasznosítani, tehát a kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó, aktívan sportoló, fogyókúrázó, dohányos vagy felszívódási zavarral küzdőknek szüksége lehet vitamin- és ásványianyag-pótlásra. Az a legjobb, ha erről egyeztetnek a kezelőorvosukkal vagy háziorvosukkal, esetleg egy laborvizsgálatot is csináltatnak, hogy kiderüljön: konkrétan miből van hiány.

A mozgás, pláne, ha szabadban végezzük, szintén edzésben tudja tartani a szervezetüket. Ez amellett, hogy az állóképességünket is növeli, segít a lelki egyensúly megteremtésében, a stressz leküzdésében is. Mivel a testmozgás megdolgoztat minket, az éjjeli alvásunk is nyugodtabb lesz, az elegendő, legalább 7-8 órányi alvás pedig elengedhetetlen az immunrendszer hatékony működéséhez.

Keretes, ha befér: Immunrendszerünk „emlékszik” számos korábbi, fertőzést kiváltó kórokozóra, ezért vannak betegségek, melyek ellen oltást kapunk, vagy amelyeket életünkben csupán egyetlenegyszer kapunk meg. Az ismételt találkozásnál ugyanis már képtelenek bennünk szaporodni és kárt okozni, emlékszik rá az immunrendszerünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek