Bakteriális nemi betegségek

Bakteriális nemi betegségek

Egy kapcsolat hajnalán általában nem az az első gondolatunk, hogy vajon milyen nemi betegség leselkedik ránk... Szerencsés esetben soha nem is kell ezzel a témával foglalkoznunk, mégsem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen veszélyeket kell elkerülnünk. Mai ismereteink szerint a szexuális úton terjedő betegségek köre 25-30 kórt ölel fel, melyek legnagyobb részét baktérium, de némelyikét gomba vagy vírus okozza. Cikkünkben a három leggyakoribb, baktériumok okozta nemi betegség legfontosabb ismérveit foglaljuk össze.

A kórokozók átadása legtöbbször a nyálkahártyafelszínek érintkezésekor történik, ezért a betegség okozta első elváltozások a nemi szerveken vagy a szexuális érintkezésnek kitett más nyálkahártyafelszínen jelentkezik. A betegségek egyénenként más és más formában, sőt, egymással társulva is megjelenhetnek. Lássuk, milyen tünetek jellemzők a kezeletlen esetekre!

Szifilisz

A szifilisz vagy magyarul vérbaj régóta ismert, legendás betegség. A Treponema pallidum nevű baktérium okozza, amely közösülés útján terjed, illetve az anya is átadhatja magzatának. A betegség lefolyására három szakasz jellemző. Az első tünetek a kórokozó behatolása után 1-3 héttel jelennek meg: korai stádiumban a nemi szerveken kialakul egy fájdalmatlan fekély, majd megnagyobbodnak az ágyéki nyirokcsomók - ez szintén fájdalmatlan. Ezek a tünetek általában egy hónap múlva maguktól elmúlnak, ám a kórokozó továbbra is a szervezetben marad, sőt, a véráram és a nyirokkeringés útján szétterjed, és további tüneteket okoz. A második - átmeneti - szakaszban, néhány hónappal a fertőzés után vöröses kiütések jelennek meg az egész testen, és akár szem- és májgyulladás is előfordulhat. A tünetek elmúlnak ugyan, de a betegség továbbterjed. A harmadik szakasz akár egy-két évtizedet is várat magára: ekkor már kezelhetetlen, súlyos tünetek formájában bukkan fel: szív- és érrendszeri panaszokat, bőr- és nyálkahártyafekélyeket, központi idegrendszeri tüneteket: járászavart, téveszméket okoz.

Ha a betegség veleszületett (a fertőzött anya átadja magzatának), a tünetek egészen más formában jelentkeznek, és már születéskor is látszanak: ilyen a szem szaruhártyájának gyulladása, a bőr- és csontfejlődési zavarok, a hordó alakú metszőfogak.

Bőr- és nemibeteggondozókban ma már lehetséges a szifiliszszűrés, amelyet gyorstesztekkel, vérvétellel végeznek. Szerencsére ma már nagyon ritkán fordul elő harmadik szakaszban lévő szifiliszes fertőzés, hiszen penicillintartalmú antibiotikummal a betegség kezdeti stádiumban teljesen gyógyítható, későbbi stádiumban pedig enyhíthető. Penicillinallergia esetén a kezelés más antibiotikummal történik.

Gonorrhoea

A kankó vagy tripper néven is ismert betegséget a Neisseria gonorrhoeae baktérium okozza, amely közösülés útján, ritkán pedig orális aktus útján is terjed.

A kórokozó 2-5 nap lappangási idő után először általában a húgycső gyulladásáért tehető felelőssé, ami fájdalmas vizeléssel, viszkető érzéssel és gennyes váladékozással jár. (Orális aktus után a szájban, anális aktus után a végbélben okoz gyulladást, viszketést, fájdalmat és bőrpírt.) A férfiak negyedénél és a nők felénél semmilyen tünet nem jelentkezik, ennek ellenére ők is fertőzhetnek! Kezelés nélkül a baktérium krónikus betegségbe mehet át, és megbetegítheti a prosztatát, az ondóvezetéket vagy a herét, illetve a hüvelyt, a méhet, a petevezetéket és a petefészket. Akár a térdízületet is megtámadhatja! Ebben a sátdiumban a tünetek nem igazán jellegzetesek, ezért előfordulhat, hogy csak hosszas kivizsgálás után derül fény a háttérben meghúzódó valódi okra. Fontos, hogy gyanús tünetek jelentkezésekor forduljunk szakorvoshoz, hiszen a kezeletlen gyulladás akár meddőséget is okozhat! A kórokozót a fertőzött területről nyert váladékból, húgycső-, illetve hüvelykenetből mutatják ki.

A baba a méhen belül nem kaphatja el a betegséget az anyától, a szülés során azonban igen! A fertőzött hüvelyváladék ebben az esetben gonorrheás kötőhártyagyulladást okoz, ami akár vakságot is eredményezhet! Ez ellen ma a szülészeteken egy az újszülötteknél alkalmazott szemcseppel védekeznek.

A kezelést ebben az esetben is antibiotikumok jelentik.

Chlamydia

Chlamydia trachomatisnak egy olyan baktériumot hívunk, amely többféle betegségért is felelőssé tehető. (A legsúlyosabb és legfeltűnőbb elváltozás a lymphogranuloma venereum vagy lymphogranuloma inguinale, amely főként trópusi vidékeken fordul elő. Első tünete a mintegy 10 napos lappangási idő után a nemi szervek környékén jelentkező duzzanat, amely aztán kifekélyesedik. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, sipolyok alakulnak ki, a nyirokkeringés megromlik, emiatt a nemi szervek is megdagadnak. Mindezt láz, ízületi fájdalmak, rossz közérzet kísérheti.)

A mi vidékünkön enyhébb lefolyású fertőzést okoz, amely azonban manapság a laggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedés, és a meddőség leggyakoribb oka!

A baktérium által okozott nem gonorrhoeás húgycsőgyulladás tünetei hasonlítanak a gonorrhoea okozta húgycsőgyulladás tüneteire, ám a mikroszkópos vizsgálat ebben az esetben nem mutatja ki a gonorrhoea baktérium jelenlétét - ez különleges diagnosztikus eszközt igényel.

A Chlamydia által okozott betegség jól kezelhető antibiotikummal.

Segítség minél hamarabb

Mindezen betegségek esetében nagyon fontos, hogy a gyanús tünetek észlelésekor minél előbb szakorvoshoz forduljunk: elsősorban bőr- és nemibeteggyógyászahoz, majd ha ő kizárat a nemi betegség lehetőségét, akkor nőgyógyászhoz, illetve urológushoz. Ne próbálkozzunk otthoni kezeléssel. Így elkerülhető az, hogy a tüneteket elfedésével a kórokozók kimutathatatlanná váljanak, és így elmaradjon a célzott kezelés. Nagyon fontos, hogy a szexuális partner is mindenképpen részesüljön kezelésben: különben a pár tagjai egyikük gyógyulása után is vissza-visszafertőzhetik egymást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek