Baglyokkal küzdenének a halálos vírus ellen

Baglyokkal küzdenének a halálos vírus ellen

Szokatlan szövetségesre leltek a vadon élő baglyokban a chilei illetékesek a fertőző hantavírus elleni küzdelemben, amelynek már több mint tucatnyi halálos áldozata van a dél-amerikai országban.

2014.02.24

A bagoly természetes ellensége a hantavírust terjesztő patkányoknak. A Santiago Times jelentése szerint a chilei erdőségekben élő hosszúfarkú patkányfaj, az Oligoryzomys longicaudatus fertőzi meg az embereket a végzetes vírussal. Általában csak az erdőkben táborozók vannak kitéve a fertőzésveszélynek, ám a patkányok a nyáron pusztító erdőtüzek miatt a városi körzetekbe szorultak, veszélyeztetve a városi lakosságot is - írta a BBC News.

Baglyokkal küzdenének a halálos vírus ellen

A chilei erdészeti hatóságok most a chilei fehértollú bagoly és a Magellán-uhu (Bubo magellanicus) populációjának növelésében bíznak, mivel úgy vélik, a madarak afféle "biológiai szabályozóként" vissza tudnák szorítani a vírushordozó patkányok terjedését. Az illetékesek szerint azonban ehhez a helyi lakosságban körében élő babonákat is el kellene oszlatni.

A bagoly megjelenése a ház közelében a közhiedelem szerint halált jelent. A valóság azonban ennek épp az ellenkezője: a baglyok megvédik az otthonokat - hangsúlyozta Aldo Valdivis Ahumada a santiagói lapban.

A hantavírus-fertőzést követő lappangási időszak akár hat hétig is elhúzódhat, mielőtt megjelennének az influenzaszerű tünetek, a láz, az izomfájdalom, a szédülés és a hidegrázás. A betegség az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, specifikus kezelési módja nincs, de vérből való korai azonosítása és a támogató kórházi kezelés mellett nagyobb a túlélés esélye.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek