Bab és lencse a diabétesz ellen

Bab és lencse a diabétesz ellen

A lencsében, babban, olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a diabéteszt és a szívbetegségeket - állítják kanadai kutatók.

Egyre népszerűbbek azok a diéták, melyek alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmaznak. A glikémiás index azt jelzi, hogy egy étel milyen mértékben, milyen gyorsan változtatja meg a vér glükóz- és inzulinszintjét. Maga a glükóz 100 százalékos glikémiás indexű és magas az indexe, 70-80 százalékos például egy csokoládés süteménynek, alacsony az indexe, 55 százalék alatti a főtt tésztának, de a babnak, lencsének és az olajos magvaknak is. Ezek az ételek elfogyasztásuk után csak lassan és kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet.

David Jenkins és kutatócsoportja a Torontói Egyetemen 210 kettes típusú, felnőttkori diabétesszel élő embert vizsgált, akik hat hónapon át alacsony glikémiás indexű étrendet tartottak: sok lencse, bab, olajos magvak, főtt tészta. Ezeken kívül három adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget is fogyaszthattak a teszt résztvevői.

Hat hónap elteltével az alacsony glikémiás indexű étrenden lévők súlya csökkent és határozottan jobban kontrollálták vércukorszintjüket, valamint magasabb volt vérükben a védő koleszterin, a HDL szintje is.

"Érdemes lenne visszahozni táplálkozásunkba nagyszüleink ételeit, például a babot és a tésztát" - véli Jenkins, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI