Az ünnepek utáni levertség esete

Az ünnepek utáni levertség esete

Nehezen zökken vissza a munkába? Nem bír koncentrálni a munkahelyén? Valószínűleg önt is maga alá gyűrte az ünnepek utáni letargia.

Szakértők szerint az ünnepeket követő levertség nagyon gyakori jelenség az  új év korai szakaszában, mikor a dolgozók visszatérnek az irodájukba, és szembesülnek a valósággal, hogy egyáltalán nem élvezik a munkájukat.

Gordon Black, az ausztráliai Black Dog Kutatóintézet munkatársa szerint az embereknek olyan érzés a karácsonyi ünnepek után visszatérni a munkahelyükre, mint mikor a lovakra visszateszik a hámot, miután belekóstoltak a szabadságba.

A legtöbb esetben a levertség érzése néhány nap után magától megszűnik. Amennyiben hosszabb ideig áll fenn a letargia, az figyelmeztető jel lehet, hogy ideje új munkahelyet, kihívásokat keresni, vagy a hozzáállásunkon kell változtatni, mondja Black. A szakértők szerint a legjobb módja a rossz közérzet leküzdésének, ha fokozatosan szoktatjuk vissza magunkat a munkához, és nem szabad arra gondolni, hogy mindig jól akarjuk érezni magunkat.

Michael Baigent, a Beyondblue Intézet munkatársa szerint a jelenség nem tekinthető mentális betegségnek, ez egy teljesen természetes reakció arra, hogy valami jó véget ér. Ha a levertség érzése elmélyül, és két hét elteltével sem javul az állapot, akkor már valószínűleg a klinikai depresszióval állunk szemben.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek