Az új vérvizsgálat kimutathatja az Alzheimer-kórt

Az új vérvizsgálat kimutathatja az Alzheimer-kórt

Amerikai kutatók új módszert találtak arra, hogy vérvizsgálattal lehessen kimutatni az Alzheimer-kór jeleit. Amennyiben beválik, a felfedezést más betegségekre is ki lehet terjeszteni.

"Ha Alzheimer-kór esetében beválik, valószínűleg nagyon általános platform, amely számos más betegség esetében is beválhat" - nyilatkozta Thomas Kodadek, a The Scripps Kutatóintézet munkatársa, akinek tanulmánya a Cell című folyóiratban jelent meg. "Most a betegségek szakértőinek kezébe kell adnunk, hogy kezelni tudják a betegségeket, amelyek esetében rendkívül fontos a korai diagnózis."

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, a demencia leggyakoribb fajtája, amely az Egyesült Államokban ötmillió ember érint, ezért a társadalom többségének nem sokat jelent egy erre a célra kifejlesztett teszt. A gyógyszergyártók azonban felhasználhatják az információt arra, hogy a klinikai kísérletekhez jobban besorolhassák a betegeket.

Kodadek új módszerrel próbálta azonosítani a betegség jeleit a vérben. Peptoidok felhasználásával mutatta ki az antitesteket az adott betegségekben szenvedő állatok és emberek vérében. Miután nagyobb mennyiségű immunoglobulint mutatott ki a szklerózis multiplexhez hasonló betegségben szenvedő egerekben, mint az egészséges egyedekben, továbblépett az emberekre, és hat Alzheimer-kóros, hat Parkinson-kóros és hat egészséges embert vizsgált meg. A tesztek három peptoidot találtak, amelyek olyan immunoglobulin szintet mutattak az Alzheimer-kóros betegekben, ami háromszor magasabb a Parkinson-kóros illetve az egészséges alanyokénál.

"Dr. Kodadek új megközelítést talált ki az emberi betegségek antitest biomarkereinek azonosítására, amely megkerüli a természetes antigének vagy antigéneket utánzó anyagok hagyományos, ugyanakkor bonyolult lépését" - nyilatkozta James Anderson, a kutatást finanszírozó Országos Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa. "A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy óriási lehetőség rejlik a módszer alkalmazásában abban a tekintetben, hogy hamarosan számos más betegségre is ki lehet fejleszteni diagnosztikai biomarkereket."

A következő lépés a módszer kipróbálása lesz más betegségekkel kapcsolatban, például a gyors lefolyású és halálos hasnyálmirigyrák esetében.

"Elképzelhető, hogy az antitest alapú tesztek már évekkel korábban kimutathatják ezeket a rákbetegségeket, mint ahogyan más eszközökkel lehetne" - áll a tanulmányban. Ezt követően a gyógyszergyártók értékes információhoz jutnának ahhoz, hogy védőoltást fejlesszenek ki a rák ellen.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek