Az orrunknál fogva

Prüszkölés, könnyezés, orrfújás - ismerős? A szénanátha egyre több embert érint. Amíg nincs baj, nem is foglalkozunk az orrnyálkahártyával, ezzel a vékony, védelmező réteggel. Allergiaszezonban azonban rájövünk, milyen fontos, hogy jól működjön!

Az orrnyálkahártya az orrunk belsejét bélelő igen vékony és érzékeny hámréteg. Oldalt az orrszárnynál (orrcimpánál) kezdődik, az oldalsó falon beborítja a három, egymás fölött elhelyezkedő orrkagylót, hátul a fülkürt orrgarati szájadékának (nyílásának) környékét, középen az orrsövényt, alul pedig a csontos és a lágy szájpad orrüregi felszínét.

- Az orrnyálkahártya fő feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztítása - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos. - A tisztításban az orrbemenetnél található valódi szőrszálak és a nyálkahártya egész felszínét borító, finoman összehangolt működésű csillószőröknek van a legnagyobb szerepe. Ez utóbbiak felszínén vékony nyákréteg található, amelyben megtapadhat a szennyeződés. A csillószőrök ezt az orrüregben hátrafelé, a garat felé, míg az orrmelléküregekben kifelé hajták. A hám az orrkagylókat borító részen a legvastagabb, szerkezete itt szivacsszerű, jól erezett. Igen sérülékeny: mechanikus hatások, irritáló anyagok hatására, gyulladások során megduzzad. Orrunk ilyenkor nehezen szelel, akár vérezhet is.

Generációkon át

Az allergiás rhinitis, azaz a szénanátha a gyermekek 5 százalékát és a felnőttek 15 százalékát érinti. Az allergén (jelen esetben a pollen) hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, és ez a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: viszket és bedugul, vagy éppen folyik az orrunk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk. Az allergia kezelése történhet az allergén kerülésével, kiiktatásával, a tünetek vagy az okok megszüntetésével. Ez utóbbi elég ritkán alkalmazható, csupán azoknál, akik csak egy vagy két növény pollenjeire érzékenyek (a 3-5 évig tartó kezelés során fokozatosan hozzászoktatják az immunrendszert az egyre nagyobb dózisban adagolt pollenkoncentrációhoz, így az allergia megszűnik).

Az orrunknál fogva

- A tüneti szerek alkalmazása a leggyakoribb, akár szájon át szedhető gyógyszerekről, akár helyileg alkalmazható orrspray-kről, orr- vagy szemcseppekről van szó - magyarázza dr. Lengyel Csongor. - Egyik fajtájuk a hisztamin receptorhoz való kötődését gátolja. Az első generációs készítményeknek erős álmosító hatása volt, éhségérzetet okozhattak, csökkentették a nyálmirigyek működését és növelték a szemnyomást. A második generációs szerek már kevésbé álmosítanak, ám esetenként zavarhatják más gyógyszerek hatásmechanizmusát. A legújabb készítmények egyre jobban kiküszöbölik ezeket a hatásokat.

A tüneti szerek második fajtája a hisztamin felszabadulását gátolja. Ezek lehetnek szteroidok, amelyek csökkentik a gyulladást, a nyálkahártya duzzanatát, a mirigyváladékot és az érfal áteresztőképességét, de lehetnek kromoglikáttartalmú orrspray-k vagy orrcseppek is, amelyek átlagosan hat órán keresztül hatnak.

A tüneti szerek harmadik fajtája a hisztaminnal ellenkező hatású, adrenalinszerű készítmények csoportja. Jól hatnak az értágulat vagy a váladékképződés ellen. Fontos tudni, hogy ezeket egy hétnél tovább nem ajánlott használni, mert hozzászokás és orrgyulladás alakulhat ki.

dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek