Az olvasás a leghatásosabb stresszoldó

Az olvasás a leghatásosabb stresszoldó

Az olvasás a pihenés legjobb módja: akár hat perc alatt is képes kétharmadával csökkenteni a stresszt egy tanulmány szerint. Így gyorsabb és jobb módja az idegek lenyugtatásának, mint bármely más módszer, beleértve a zenehallgatást, a sétálást vagy egy csésze tea elkortyolását.

A pszichológusok szerint ez azért van, mert az emberi agynak ilyenkor az olvasásra kell koncentrálnia, és az irodalom világában tett kikapcsolódás ellazítja az izmokat és a szívet is.

Az olvasás a leghatásosabb stresszoldó

A kutatást a Sussexi Egyetemen készítették önkéntesek részvételével. Először különböző gyakorlatok segítségével növelték a pulzusukat és stressz-szintjüket, hogy utána mindenféle relaxációs technikákat teszteljenek rajtuk. Az olvasás bizonyult a legjobbnak, mivel 68 százalékkal csökkentette a stresszt - mondta Dr. David Lewis neuropszichológus.

Akik olvastak, azoknak pedig elég volt összesen hat perc, hogy megnyugodjanak, a szívritmusuk lelassuljon és ellazuljanak az izmaik. A zenehallgatás 61 százalékkal csökkentette a stresszt, egy csésze tea 54-gyel, a séta pedig 42-vel. A videójáték viszont már csak 21-gyel, ami azt jelenti, hogy a pulzus így is jóval a normál kezdőérték felett maradt.

Lewis így vonta le a következtetést: belefeledkezni egy könyvbe - ez a legkiválóbb kikapcsolódás. Ráadásul különösen ajánlható bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor mindenki elmenekülne a világból. Édes mindegy, hogy mit olvasunk, a lényeg, hogy lekössön minket.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek