Az izomnövelés hererákot okoz

Az izomnövelés hererákot okoz

Azoknál a férfiaknál, akik olyan testépítő kiegészítőket használnak, mint a kreatin vagy az androsztendion, 177%-kal nagyobb az esély a hererák kialakulására – egy új kutatás szerint. Minél fiatalabb korban kezdik el a kiegészítők használatát, annál magasabb lehet a kockázat.

A tanulmány még bevezető stádiumban van, de a jelenlegi eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy miért diagnosztizáltak másfélszer annyi hererákesetet, mint az 1970-es években. "A megfigyelt összefüggések erősek” – írta a Brown University epidemiológusa és a tanulmány vezetője, Tongzhang Zheng egy sajtóközleményben. "Aki a korábbi életszakaszában kezdte el használni az izomnövelőket, annál sokkal nagyobb volt a kockázat a rák kialakulására; ha folyamatosan és még többféle kiegészítőt használt, azzal csak nőtt mindennek a veszélye.”

Az izomnövelés hererákot okoz

Ez az első olyan tanulmány, amely összekapcsolja a hererákot és a testépítéshez használt étrend-kiegészítőket. A megállapításhoz a kutató csoport részletesen megvizsgálta közel 900 férfi életvitelét – 356 esetben már diagnosztizálták a hererákot, míg a többi 513 illetőnél nem. A résztvevőktől megkérdezték, hogy hányszor használnak testépítéshez izomnövelőket, milyen gyakran végeznek kockázatnövelő tevékenységeket (például alkoholfogyasztás, dohányázás), illetve a sportolási szokásaikat és a családjaik történetét is megvizsgálták.

A felsorolt tényezők figyelembevétele után a csapat úgy találta, hogy akik izomépítő szereket használtak, azoknak 65%-kal nagyobb volt az esélyük a hererákra a termékeket nem fogyasztókkal szemben. Többfajta tömegnövelő használatától ez a kockázat 177%-ra nőtt. A férfiak az étrend-kiegészítők fogyasztását 25 éves koruk előtt kezdték el vagy akkor már több mint három éve használták.

A kutatás eredményeit a British Journal of Cancer folyóiratban tették közzé az epidemiológusok. "A hererák nagyon titokzatos betegség, nincs olyan tényező, amely egyértelműen meg tudja magyarázni az elterjedését” - mondta Zheng. A jelenlegi kutatás egy kiindulása lehet a hererák okainak magyarázatára, de még több vizsgálatot igényel, hogy azok egyértelműen kiderüljenek. A kutatók úgy vélik, hogy szilárd megállapításra jutottak, amelyet követve akarják majd csökkenteni a hererák kockázatát a jövőben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek