Az irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bélszindróma

IBS-ben, azaz az irritábilis bélszindrómában a magyar lakosság mintegy 15-20 százaléka szenved. Jellegzetes tünete a görcsös hasi fájdalom, a puffadás és a telítettségérzet. A betegség főként a fokozott stresszhatásnak kitett embereket érinti.

IBS, azaz irritábilis bélszindróma.

Egy népbetegségnek számító tünetegyüttest illetnek a szakemberek ezzel a névvel, melyben Magyarország lakosságának legalább 15-20 százaléka szenved.

A betegség tehát nagyon gyakori, mégis szinte ismeretlen, hiszen a betegek háromnegyed része soha nem fordul orvoshoz panaszaival.

Az IBS jellegzetes ismérve, hogy a görcsös hasi fájdalom együtt jelentkezik különböző székletürítési problémákkal (hasmenés, székrekedés), s ezek időről időre visszatérnek.

Gyakori panasz még a puffadás és az ebből adódó kellemetlen telítettségérzet.

A betegség általában a 20 és 50 év közötti aktív korosztályt érinti, s közülük is főleg azokat, akik munkájuk, életvitelük kapcsán állandó stresszhatásnak vannak kitéve.

Európai adatok szerint általában az irodai alkalmazottak, illetve a középvezetők a leginkább érintettek. Az IBS tünetei sokszor az egyetemi vagy főiskolai évek alatt jelentkeznek először, a "vizsgadrukk" hatására.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek