Az inzulin befolyásolja az öregedést?

Az inzulin befolyásolja az öregedést?

A Boston Egyetem orvosi karának kutatói újabb meglepő tényt állapítottak meg az öregedés ellen ható génnel, a Klothoval kapcsolatban.

Dr. Carmela Abraham biokémikus professzor munkatársaival azóta vizsgálja a Klotho gént, mióta felfedezték, hogy a génnek kapcsolata lehet a várható élettartammal mind a rágcsálók, mind pedig az emberek körében. Felfedezték ugyanis, hogy az öregedés során igen nagy mértékben csökken a gén által kódolt fehérje mennyisége az agyban. Amikor az okokat próbálták meg felkutatni, rájöttek, hogy az egyik szabályozó nem más, mint a vércukorszintet csökkentő inzulin.

A Klotho fehérje bizonyos sejtek membránjában, valamint a vérben és a liquorban (az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékban) is megtalálható, ami alapján a kutatók azt feltételezték, hogy az a sejt termeli a fehérjét, melynek membránján is megtalálható és egy másik fehérje ollóként levágja onnan. Meglepte őket az, hogy azt tapasztalták, az inzulin hatására fokozódik a Klotho szintje. Korábbi vizsgálatok felvetették annak a lehetőségét, hogy a szervezet túl magas inzulinszintje szerepet játszik olyan biokémiai folyamatokban, melyek a rövidebb várható életidőért felelősek, és fokozzák a sejtekre ható oxidatív stresszt.

Mindezek mellett felvetődik annak a lehetősége is, hogy a Klotho kapcsolatban áll a szénhidrát-háztartással, valamint felmerül az is, hogy vajon szerepe van-e a Klothonak a késői, kettes típusú cukorbetegség kialakulásában. A kutatók azt feltételezik ugyanis, hogy az inzulin megemeli a Klotho mennyiségét, mely visszahat az inzulinra és gátolja annak sejtekre gyakorolt hatását, ami különösen akkor káros, amikor felesleges mennyiségben van jelen a szervezetben az inzulin.

A kutatók a következő lépésként olyan módszereket keresnek, melyek alkalmasak arra, hogy az idősekben is a fiatalokban mért szintre emeljék a Klotho mennyiségét. "Olyan eljárásokat keresünk, melyek a Klotho mennyiségének növelése révén befolyásolják az öregedést, vagyis az örök ifjúság forrásaként szolgálhatnának" - vélekedett Dr. Abraham.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek