Az immunrendszer képes "elaltatni" a rákot?

Az immunrendszer képes "elaltatni" a rákot?

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az immunrendszer képes megállítani a rákos sejtek növekedését anélkül is, hogy teljesen elpusztítaná azokat - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport.

A kutatók hosszú évekig dolgoztak azon a kezelési módszeren - az immunterápián - amellyel megsemmisíthető a rák, az új kutatás pedig bizonyítja, hogy más lehetőség is van a rákos sejtburjánzás megállítására: amikor a tumort nem lehet elpusztítani, az immunrendszer képes megfékezni a sejtek szaporodását.

A kutatás arra is választ adhat, mi történik, amikor egy tumor hirtelen nem nő tovább, nyugalmi állapotba kerül.

Az állatkísérletek során sikerült egyes tumorok nyugalmi állapotát mesterségesen létrehozni, így megvizsgálhatják az immunrendszer által kontrollált rákos sejteket. Ez lehetőséget ad arra, hogy a módszert terápiás céllal is elkezdjék alkalmazni.

Ha a jövőben immunterápiával sikerül holtponti egyensúlyt létrehozni a tumorokban, a rákot krónikus, de kezelhető betegséggé "alakíthatnák" - magyarázta a kutatás egyik munkatársa, Mark J. Smyth. A professzor hozzátette: az immunrendszer megfelelő működése ugyancsak fontos ahhoz, hogy egyes ráktípusok megelőzhetők legyenek. A további kutatások és klinikai kísérletek lehetővé tehetik, hogy a már kifejlett rák is kezelhetővé váljon.

Az immunrendszer képes

Az orvosok korábban is sejtették, hogy létezik a tumorok holtponti állapota. Egyes szervátültetések után előfordult, hogy akkor jelent meg rák a donorszervekben, amikor azok már a befogadó szervezetében működtek, akinek, a kilökődést megakadályozandó, legyengítették az immunrendszerét.

A meglepő eredmények azt mutatják, hogy a rák nem számít mindig halálos kórnak - mondta Cornelius Melief, a Leideni Egyetem munkatársa.

A professzor azt is elmondta: a nyugalmi állapot párhuzamosságot mutat egy baktériumfertőzéssel: ez a kórokozó felel a tuberkulózis kialakulásáért.

A betegek évtizedekig is élhetnek egy ilyen fertőzéssel úgy, hogy annak tünetei nem mutatkoznak rajtuk, csak akkor bukkannak fel, amikor az immunrendszer legyengül.

Forrás: inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend