Az iker kísérlet – A zsír vagy a cukor károsabb?

Az iker kísérlet – A zsír vagy a cukor károsabb?

Alexander és Chris Van Tulleken egy egypetéjű ikerpár, akik elhatározták, hogy kísérletnek vetik magukat alá, hogy megtudják, a zsír vagy a cukor miatt hízunk-e el?

Az orvos ikrek akkor döntöttek a kísérlet mellett, amikor 30 éves koruk felett az egyikük jó alaposan elhízott, a másikuk pedig normál testsúllyal rendelkezett. Mivel génjeik azonosak, ezért minden különbség a környezeti hatásokból, életmódjukból adódhat.

Miután Alexander is lefaragott extrém túlsúlyából, belevágtak a kísérletbe.

Az iker kísérlet – A zsír vagy a cukor károsabb?
Forrás: BBC/Joanna Barwick

A nagy cukor vs. zsír vitának szerettek volna pontot tenni a végére. Hogy kiderítsék, melyik a bűnös a hízásban, Alexander cukormentes, Chris pedig zsírmentes (2 százalék alatt tartotta a zsírbevitelt) diétát követett egy hónapig, és emellett mindent ugyanúgy csináltak.

Tapasztalatok

Mindkettőjüknek egy pokol volt a diéta, hiszen az ételek elvesztették lényegüket. Hogy lehet jó egy tészta olivaolaj nélkül? És az élet mindenféle gyümölcs nélkül?

De nem ez volt a legnagyobb gond. Alexander, aki a cukrot száműzte életéből, legyengült, és szellemi teljesítőképessége is súlyosan leromlott, bár valóban többet fogyott, mint testvére, aki szintén megszabadult néhány kilótól. Az összes fizikai és szellemi teszten azonban Alexander messze alulteljesített Chris-szel szemben.

Hosszútávon Chris zsírmentes diétája sem kecsegtetett előnyökkel, sőt a kontrollálatlan cukorbevitel gondokat okozhatott volna hosszú távon.

Rájöttek, hogy maga a kérdés volt rossz: a cukor vagy a zsír károsabb? Inkább az a kérdés, hogy milyen ételektől hízunk el?

A konklúzió

Valójában a cukor és zsír keverése okozza az elhízást, mert függővé tesz. Tudósok szerint olyan hatással van az agyra, mint a kokain. Gondoljunk csak arra, mennyire nehezen mondunk nemet egy tejcsokira vagy fagylaltra! Ez a függőség pedig arra sarkall, hogy minél többet együnk belőle, hisz nem bírjuk abbahagyni.

A cukor vagy csökkentett zsírtartalmú diéta pedig hosszútávon tarthatatlan, és rosszat is tesz egészségünknek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek