Az igazság nyomában: tényleg impotenssé tesz a dohányzás?

Az igazság nyomában: tényleg impotenssé tesz a dohányzás?

Az erekciós zavarokról egyetlen férfi sem beszél szívesen, pedig olyan egyszerű oka is lehet, mint a dohányzás.

Egy világméretű kutatás eredményei alapján kb. 150 millió férfit érint az erektilis diszfunkció. A potenciaproblémák nem csak az idősebbeket érintik, de sokszor a fiatal férfiakat is. Egyes betegségek megnövelik az erekciós zavarok kialakulásának kockázatát, ilyen a magas vérnyomás, a diabétesz vagy a túlsúly is. Az életmód szintén nagyban befolyásolja a szexuális teljesítőképességet, aki rendszeresen alkoholt iszik, nem sportol, és dohányzik, esetleg stresszes életet él, érintettebb az impotenciában.

Az igazság nyomában: tényleg impotenssé tesz a dohányzás?

Egyes kutatások szerint a dohányzók körében 50 százalékkal többször fordul elő erekciózavar, mint a nemdohányzó férfiaknál. A veszély pedig annál nagyobb, minél hosszabb ideig és minél többet dohányzik az érintett.

A dohányzás először is magas vérnyomást és érszűkületet okoz, ezek a betegségek pedig már magukban is vezethetnek a teljesítőképesség csökkenéséhez. Másodsorban a dohányzás közvetlenül is károsítja az érfalakat, egyrészt a nikotin fejt ki ilyen hatást, másrészt a cigarettában található káros anyagok. Ez érintheti a pénisz vérereit is, így szexuális izgalom hatására kevesebb vér tud a péniszbe áramolni, az együttlét pedig létre sem jöhet, vagy csak nehézkesen. Érdemes tudni azt is, hogy a dohány a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését is gátolja, ennek pedig szintén szerepe lehet az erektilis diszfunkció kialakulásában.

A jó hír, hogy aki egészségesen él és nem dohányzik, megelőzheti az impotencia kialakulását, sőt, ha időben szokik le a dohányzásról, a minimumra csökkenheti a kockázatot. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a már meglévő erekciós probléma is javulhat pusztán a dohányzásról való leszokástól, feltéve, ha nem jött létre maradandó károsodás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek