Az igazi paleolit diéta

Az igazi paleolit diéta

A paleo diétának sok tekintetben igaza van. Mi lehet rossz abban, ha hozzáadott cukor és só nélkül főzünk? Egy valamiben azonban téved.

A paleo diétát sok vita övezi. Itt a mi oldalunkon is megjelentettünk már olyan véleményeket, amik szerint  ez a fajta étrend csak blöff, de olyan embereknek is hangot adtunk, akik szerint a paleo egy olyan étrend, ami sikeresen dacol a civilizációs betegségekkel.

Az igazi paleolit diéta

Egy dologban azonban biztosan tévednek a paleolit étrend hívei: a paleolit korban nem így táplálkoztak az emberek. Most megmutatjuk, milyen fogásokat tartalmazna az igazi paleolit étrend!

1. Gyomorpörkölt

A paleolit ember bizony nem volt finnyás. Egyik jellemző eledele az elejtett állatok félig már megemésztett gyomortartalma volt. Nem hangzik túl gusztának, de megvolt az okuk arra, hogy miért ették meg az állat ezen részét is: télen akár hónapokon keresztül nem jutott zöldséghez és gyümölcshöz a barlanglakó népség, így egy odatévedt növényevő gyomra olyan tápanyagokat tartalmazott, amihez amúgy nem jutott volna hozzá. Ráadásul jó meleg volt ez az étek, és még csak mikrót sem kellett használni hozzá.

2. Bölénypisi

Amikor nyár közepén meleg sör csurog le a torkunkon, akkor szoktuk azt mondani, hogy ez olyan, mint a pisi. De ki inna ilyesmit valójában? (Van, aki a sajátját is megissza egyébként.)

Nos, a komancsok (amerikában élő indián népcsoport) a forró, száraz prériket járták, ahol szervezetüket folyamatosan a kiszáradás fenyegette. Nem csoda, hogy szívesen itták a leterített bölények vizeletét, sőt minden más testnedvüket. Nem is olyan rossz az a meleg sör, mi?

3. Emberszalonna

Mai fejünkkel azt gondolnánk, hogy a kannibalizmus csak akkor veti fel fejét, ha iszonyatos éhezés van. Elődeink szemében viszont egészen más funkciót töltött be ellenségeik megevése. Általában rituális okok vezérelték őket. A tonkawák (egy másik amerikai törzs) ellenségeik húsát kukoricával és krumplival főzték meg, majd jóízűen megették, főként azért, hogy elnyerjék szexuális vonzerejüket. Mindig csak a szex...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek