Az év végi nagy lakomák árnyoldalai

Az év végi nagy lakomák árnyoldalai

Az év végi ünnepek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a család tagjai összejöjjenek, a hétköznapokhoz képest hosszabb időt együtt töltsenek és közösen étkezzenek. Ám ezzel együtt jár, hogy a karácsonytól az újévig terjedő időszak gyakorlatilag a folyamatos, mértéktelen evészeté lesz.

2019.12.17

Szinte minden családnak megvannak a hagyományos ünnepi ételei -, amelyek mindig az asztalra kerülnek, jellemzően mindig sok készül belőlük, amit nem akarunk otthagyni. És mivel a közös étkezés rendkívül fontos a családi összetartás erősítése miatt, mi is jobban elengedjük magunkat, kicsit le is eresztünk az egész éves hajtás után, a magunk által megalkotott étkezési szabályokat is lazábban kezeljük.

Miért esszük túl magunkat?

- Az agyunk dolgozza fel a test minden részéről érkező információkat, például a különböző szervek tápanyag-ellátottságát és energiaháztartását illetően is. Ha csökken az energiaszint, éhségérzet formájában jelez a szervezet és enni kezdünk. Aztán persze evés közben is bonyolult idegi és hormonális folyamatok játszódnak le – magyarázza dr. Molnár József Gergely. - Ahogy éhezéskor például magas a ghrelin szint, úgy evés után a jól ismert inzulin mellett emelkedik többek között a leptin szintje is. A hormonok a vérbe jutva jutnak el a szervekhez, ahol receptoraikhoz kapcsolódva fejtik ki hatásaikat. Így segítik elő az agyban a jóllakottság érzésének a kialakulását is, mely után a test - például a vérkeringés átrendezésével - a tápanyagok felszívására és elraktározására koncentrál. Ám sajnos viszonylag lassan zajlanak a hormonális folyamatok, ezért előfordulhat, hogy ha habzsolunk, akkor mire a jóllakottság érzése kialakul, már túltömtük magunkat. Ennek egy jól megfigyelhető eredménye az evés után kialakuló álmosság: a központi idegrendszer így koncentrál a tápanyagfelszívásra és -raktározásra, miközben az egyéb funkciókat a háttérbe szorítja.

Az év végi nagy lakomák árnyoldalai

Túlevés – és ami mögötte van

A túlevés megterheli a szervezetet, megzavarja a szokásos működését, hisz a megszokottnál több táplálék emésztése, feldolgozása kibillenti szervezetünket az egyensúlyából. Ha akár alkalmilag, de különösen, ha tartósan sokkal több táplálékot fogyasztunk a megszokottnál, akkor az emésztőrendszerünk olyan megterhelésnek van kitéve, ami fárasztó, és működési zavart is okozhat. Ilyenkor tapasztalhatjuk azt is, hogy a vécén a szokásostól eltérően zajlik a székletürítés. Gyakori panasz a mértéktelen túlevés eredményeképpen a hasmenés, de az elfogyasztott táplálék és a folyadékok mennyiségétől függően akár székrekedés is előfordulhat.

Felfúvódtam, görcsölök!

Az év végi menüben nem ritka, hogy zsíros ételek is a tányérra kerülnek. A zsír olyan tápanyag, amelynek magas a kalóriatartalma, hamar telít, mert sokkal nehezebben emészthető, mint például a szénhidrát. Ha nagyobb mennyiségű zsíros ételt eszünk, akkor ettől hamar elnehezülünk, úgy érezzük, hogy megtelt a gyomrunk. Ám a szemünk még mindig kívánja az ételt, és túlesszük magunkat. Ráadásul, ha a zsíros étel nagyobb mennyiségű szénhidrátot és fehérjét is tartalmaz, akkor igazi kalóriabombával terheljük a szervezetünket, amelyben olyan tápanyag is van, amelyet nehéz megemészteni. Emésztőrendszer legyen a talpán, amelyik zavar nélkül képes megbirkózni egy ilyen feladattal. Ennek lesz a vége a hasmenés vagy a székrekedés, a puffadás, a kínzó hasgörcs. De minimum azt érezzük, hogy a rosszullét határán vagyunk, és annyira elnehezülünk, hogy erőtlenül hanyatt dőlünk a heverőn.

Az a fránya érzékenység!

Sokaknál puffadást okozhat az is, hogy nem akarják visszautasítani a kínálást akkor sem, ha érzékenységük miatt egyébként nem fogyasztanak például fehérlisztből készült termékeket, zsíros és fűszeres ételeket. Mert hát nem illik, meg finom is! Aztán persze jön a szenvedés.
De vannak, akik extrém módon a fokozott gázképződést okozó zöldségekre érzékenyek, nekik a karácsonyi töltött káposzta vagy a zöldségköret okozhat később kellemetlen órákat. Rontja a helyzetet a dohányzás, a stressz és a fáradtság is.
Tanúsítsunk tehát mértékletességet, ha el akarjuk kerülni a fájdalmas órákat az ünnep alatt!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek