Az enyhe tél életveszélyes lehet

Az enyhe tél életveszélyes lehet

Az enyhe tél is rontja a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotát ausztrál kutatók vizsgálati eredményei szerint.

Sokan érzik úgy, hogy az időjárás változásai befolyásolják a betegségek alakulását, de ezek a vélemények gyakran szubjektív benyomásokon alapulnak. Az utóbbi években orvosok és statisztikusok igyekeznek objektív adatokat szerezni az összefüggésről.

Az enyhe tél életveszélyes lehet

Sepehr Shakib és munkacsoportja 1997. és 2007. között gyűjtötte össze a szívelégtelenség miatt kezelt betegek adatait Ausztrália azon részén, amelynek időjárása az európai mediterrán országokéhoz hasonlít. A munkacsoport tízéves időszakban csaknem háromezer szívbeteg panaszainak változását vizsgálta és az eseményeket összevetette az adott napok időjárási változásaival.

A szívelégtelenség okozta panaszok erősödése miatt szükséges kórházi felvétel leggyakrabban a tél legszigorúbb időszakában, júliusban következett be. Ilyenkor az éves átlaghoz képest 40 százalékkal több beteget kellett a kórházban kezelni. Több mint kétszer annyi beteg került a gyógyintézetbe júliusban, mint az ausztráliai nyár közepén, februárban.

A kórházi felvételek súlyossága is ezzel párhuzamosan alakult. A szívelégtelenségben elhunyt betegek száma is a duplájára emelkedett télen, a nyári időszakhoz képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az időjárás ilyen jellegű, kedvezőtlen hatása különösen a 75 évesnél idősebb emberek körében érvényesül.

Az ausztrál orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy nem az Ausztrália déli területeire jellemző, mediterrán jellegű hőmérsékleti értékek jelentenek veszélyt, hanem a gyors változások okozzák a betegek állapotának romlását.

Úgy tűnik, hogy ez nem földrajzi kérdés: az amerikai földrészen vagy Európa különböző országaiban is hasonló eredményekről számoltak be.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek