Az emésztésünk

Az emésztésünk

Vajon tudjuk, hogy a megevett táplálék miként is bomlik le és épül be szervezetünkbe? Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyálat a fültő, a nyelv és az állkapocs alatti mirigyek termelik. A nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőben, és szénhidrátbontó enzimet (nyálamiláz) is tartalmaz. A nyálamiláz a táplálék keményítőjét dextrinekre és maltózra bontja. A táplálék a szájüregből a garaton át a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba jut.

Miért a sejtekre kell figyelnünk?

Ha az "emésztőrendszer" kifejezést meghalljuk, megszokott módon szervekre gondolunk, mint pl. gyomor, máj, hasnyálmirigy, belek, anélkül, hogy eszünkbe jutna az őket alkotó sokmillió sejt. Sajnálatos módon az orvosok is így gondolkodnak, és szerveket kezelnek anélkül, hogy mélyebbre tekintenének az emberi test legfontosabb szintjére - a sejtek szintjére Ritkán vesszük figyelembe, hogy az emésztőrendszer különböző típusú sejtjeinek speciális tápanyagra van szükségük, hogy emésztő-enzimeket tudjanak előállítani és más különleges feladatokat lássanak el.

Az emésztőrendszer sejtjeinek optimális működése biztosítja, hogy az étel, amit megeszünk, megfelelő módon alkotórészeire bomoljon, és összetevői bejussanak a véráramba, ami elszállítja testünk 60 trillió sejtjének mindegyikéhez. Így energiájukhoz üzemanyagot és a sejtanyagcseréhez nyersanyagot szolgáltat.

Életünk során emésztőrendszerünk sejtjei 25 tonna élelmet dogoznak fel.


Az emésztőrendszer a sejtek szintjéről tekintve

Az emésztőrendszer az ételt mikroszkopikus részekre bontja, melyeket a sejtek energiatermeléshez, fenntartáshoz, növekedéshez és javításhoz használnak. Az emésztőrendszer 5 méter hosszú a szájtól a végbélnyílásig és különböző szakaszokból áll, melyek egyedi és fontos feladatokra specializálódtak.

Mint egy jól menő gyár, az emésztőrendszer sok komplex feladatot lát el, mint emésztés, felszívódás, beépülés, kiválasztás, a végtermékek eltávolítása.

Az emésztésünkAz emésztőrendszer megfelelő működéséhez dinamikus ellenőrzőrendszer szükséges. Az ellenőrzőrendszer megkönnyíti a kommunikációt az emésztőrendszer különböző részei között, valamint az agy és az emésztőtraktus között (mint a beosztott és a management között). Az emésztés működésének ellenőrzése hormonális és elektromos üzenetek kombinációja révén valósul meg. Ezek az üzenetek az emésztőrendszer saját ideg- és belsőelválasztású-rendszeréből valamit a központi idegrendszerből és a belsőelválasztású szervekből (pl. mellékvese) származnak. A rendszer különböző részei folyamatos kölcsönhatásban vannak és "beszélgetnek" egymással. Az alapvető üzenet, mely végig fut a vonalon: "kaptam egy rendkívüli ételadagot, készülj te is!"(szájtól a vastagbélig), vagy: "hé, lassíts, míg feldolgozom, amit korábban adtál nekem!" (vékonybéltől a száj felé).

  • A sejtegészség az optimálisan működő gyomor-bél-rendszer általi megfelelő emésztéssel kezdődik. Az emésztőrendszer legfőbb munkája a táplálék átalakítása olyan anyagokká, melyekből a test energiát nyer, növekedik és kijavítja önmagát. A speciális sejttápanyagok szinergiája segít biztosítani az emésztőrendszer megfelelő működését.

  • Az emésztőrendszer analizál - mint egy gyár, ahol komplex műveletek nagy számát végzik - emésztés, felszívódás, beépülés, kiválasztás, a végtermékek eltávolítása. A speciális sejttápanyagok lényegesek ezekhez a műveletekhez.

  • A gyomor-bél rendszer különböző részei sejtek billióit tartalmazzák.

  • Az emésztőrendszer elkülönült szakaszokból áll, mint a száj, nyelőcső, gyomor, máj, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél, melyekben sok tevékenység zajlik és folytonos kapcsolatban vannak egymással.

  • A vékonybél bolyhai a tápanyagok felszívódásának legnagyobb területe, nagy mennyiségben termel emésztőenzimeket, felszívja a tápanyagokat, gátolja a test számára haszontalan anyagok felszívódását.

  • Az emésztési folyamat speciális sejttevékenység, mely az emésztőrendszer szakaszai, és a különféle sejtek közötti együttműködést követeli meg. A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag segítik az emésztés folyamatát, emésztőenzimeket kiválasztva és/vagy tárolva, és a váladékokat a béltraktusba szállítva. A speciális sejttápanyagok utánpótlása lényeges az egész folyamathoz.

  • A vékonybél épsége alapvető a sejttápanyagok felszívódásához. A tápanyagok szinergiában táplálják a bél nagybolyhainak belső falát borító sejteket és enterocytákat.

  • Az emésztőrendszer egészségét sok alapvető tényező befolyásolja. Esszenciális tápanyagok hiánya, gyógyszerek, kor, stressz, és más tényezők kedvezőtlen hatást gyakorolnak az emésztőrendszer sokmilliónyi sejtjének működésére, a teljes emésztőtraktus épségére, az immunrendszer hatékonyságára, a keringési rendszerre, és az egész testre.

  • A gyógyszerek rombolják az emésztőrendszert és akadályozzák az optimális tápanyag-felszívódást. A statinok, AIDS-ellenes szerek, savlekötők, antibiotikumok és más kémiai szerek káros hatást gyakorolnak az emésztésre és az optimális sejtegészséghez és immunműködéshez szükséges esszenciális tápanyagok anyagcseréjére.

  • Az emésztőrendszert felépítő sejtek működését optimalizálja a speciális sejttápanyagok szinergiája, mint: C-, B6-, B12-vitamin, folsav, betain-hidroklorid, glutamin, bromelain, papain, ginzeng, borsmenta stb.