Az elhízott férfiak betegsége a mellrák

Az elhízott férfiak betegsége a mellrák

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló mellrákos esetek között – erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. Ebből egyenesen következik, hogy minél elhízottabb valaki, szervezetében annál több ösztrogén keletkezik. Azoknál a férfiaknál, akiknek a testtömegindexe (BMI) 25 felett van, magasabb a vér ösztrogénszintje.

Az elhízott férfiak betegsége a mellrák

"A férfi mellrákos esetek 90 százalékában a tumorsejtek felszínén találtunk olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez" – hangsúlyozta Valerie Speirs professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént utánzó vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen álcázott, a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek