Az egyik here nagyobb, mint a másik?

Az egyik here nagyobb, mint a másik?

Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik, de Rákász István urológusa szerint van néhány olyan további tünet, amely a méretkülönbséggel együtt már gyanúra adhat okot.

Mellékhere gyulladás (Epididymitis)

A here és mellékhere egymással szorosan összefüggő egységet képeznek, ezért a fájdalmuk a beteg számára általában nem elkülöníthető. A fájdalom gyorsan alakul ki, általában erős, de néha lehet enyhébb is.  A fájdalom hereduzzanattal, tömöttséggel és a herezacskó bőrpírjával, lázzal, tehát gyulladásos tünetekkel jár együtt. A mellékhere gyulladás gyakran húgyhólyag-prosztata vagy húgycső-gyulladás, húgycsőkatéter-viselés, húgycsövön keresztüli urológiai műtétet követően alakul ki.

Heregyulladás (orchitis)

A heregyulladás a mellékhere-gyulladásnál sokkal ritkábban fordul elő és a herék egy- vagy kétoldali gyulladását jelenti. Oka lehet vírus (például mumpszvírus), és baktériumok, ezek egy része nemi úton terjedhet, például a Chlamydia vagy a gonorrhoea.

Mellékhere ciszta

A mellékhere fejében kialakuló, folyadék tartalmú képlet, ami egy jól tapintható, körülírt elváltozás, bár a kisebb ciszták gyakran nem tapinthatóak.  Általában tünetmentes, panaszt nem okoz, a here felső pólusán jön létre a leggyakrabban. Mérete néhány mm-től akár a 15 cm-ig terjedhet, ami miatt az érintett here nagyobbnak tűnik.

Az egyik here nagyobb, mint a másik?

Herevízsérv

Ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, ez okozhatja a here egyik oldali megnövekedését, bár fájdalommal nem jár. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik. A kismértékű növekedés általában nem okoz gondot.

Herevisszeresség

Jellegzetesen a magas, vékony fiatal férfiaknál alakul ki a herevisszeresség, többnyire a baloldalon. Csak az esetek egy részében okoz herefájdalmat, amely inkább idült formában jelentkezik, de érdemes kezeltetni.

Herecsavarodás

A here megcsavarodása során a here a hossztengelye körül egyszer, vagy akár többször is megfordul. Ha az érintett (jellemzően gyermek, vagy fiatal férfi) hirtelen fellépő heretáji fájdalmat tapasztal, és nincs láza, felmerül a herecsavarodás lehetősége. A kezelés a tünetek megjelenését követő első 6 órában a leghatékonyabb, ezen túl visszafordíthatatlan károsodás éri a here hímivarsejteket termelő területeit.

Hererák

A here daganatai, amelyek egy része rosszindulatú, jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak. A megnagyobbodott here vagy herék egy bizonyos méret a nadrágba nyomódhatnak és így másodlagosan okozhatnak fájdalmat, érzékenységet.

Dr. Rákász István
urológus

Urológiai Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek