Az egészséges mosoly

Az egészséges mosoly

Ha a szem a lélek tükre, akkor a fog az ápoltságé, az igényességé. Fogaink helyes gondozásáról szóló sorozatunkban dr. Molnár Gergely az alapoktól indul el, hogy pontosan értsük, mikor hogyan és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a mosolyunk teljes legyen.

A fogak, az azokat körülvevő szövetekkel együtt képeznek szerves egészet. A mindennapi szájápolás nem csak a fogakat érinti, a szájüreg teljes egészére is kiterjed. Csak így tudunk elérni megfelelő szájhigiéniát!
A fogakat rögzítő szöveteket fogágynak nevezzük. Ez egy összetett rendszer, ami alatt nem csak az ínyt értjük, ide tartozik az úgynevezett rögzítő apparátus. Ez magába foglalja a többi között az íny alatt található csontot, illetve a fogakat a csontban rögzítő egyéb mikroszkopikus anatómiai képleteket. Amikor tehát egészséges szájról beszélünk, akkor a fogakon túl ezeket a képleteket is vizsgálnunk kell. Fogazatunk kihat az egész szervezetünkre a táplálékbevitel és -lebontás első állomásaként. Ezért is fontos az egészséges fogazat fenntartása.

A bűvös 32

Szigorú értelemben ép fogazatnak nevezzük, ha a szájban mind a 32 fog a funkciójának megfelelően megtalálható. Ennek ellenére el kell különítenünk az egészséges fogazat fogalmát, hiszen számos esetben, az ember által nem befolyásolható, ha úgy tetszik genetikai, evolúciós és/vagy környezeti okokból kifolyólag, ritkán találkozunk 32 fogas mosollyal! Az egészséges fogazattal szemben állított követelmény, hogy a különböző fogcsoportokban található fogak maradéktalanul képesek legyenek funkciójukat (rágás, beszéd, stb.) betölteni.

Fog

Ép az a fog, aminek szövetei mind mikroszkopikusan, mind makroszkopikusan megfelelőek. Ismerünk olyan veleszületett betegségeket, amelyek következtében például a fogak koronáját borító zománc nem megfelelő, hiányos. Azonban valamilyen okból kezelt, megfelelően ellátott fog is lehet egészséges! Ha például egy korábbi szuvasodást a fogorvos eltávolított, majd megfelelő töméssel látta el a fogat, és így az funkcióját maradéktalanul képes ellátni, panaszmentes, tulajdonképpen nevezhetjük egészségesnek, annak ellenére, hogy már nem ép.

Az egészséges mosoly

Íny

A szép mosoly nem csak a fehér fogakból áll - ugyanolyan elengedhetetlen része az egészséges fogíny! Ennek ellenére ínyünknek nemcsak esztétikai funkcója van, fontos védelmi szerepet tölt be a szájüregben. A fogakat körülvéve tulajdonképpen hasonló határt képez a külvilág és szervezetünk között, úgy mint a bőrünk. Egészséges állapotban az íny általában rózsaszín, bár ez egyénenként változhat, főleg az itt is megtalálható pigmenteknek köszönhetően. A szájpadláson és közvetlenül a fogakat körülvevő sávban a nyálkahártya feszesen tapad az alatta található csonton, a szánk többi részén azonban lazább, ennek alapján elmozdul. Ínyünk egyéb, az egész szervezetet érintő betegségekre, például különböző vitaminhiányokra, vérszegénységre is felhívhatja a figyelmet. Leginkább színe és felszíne az, ami megváltozik. Nagyon fontos a hazánkban vezető betegségként számon tartott szájüregi daganatokat megelőző állapotok felismerése.

Rögzítő apparátus

Ahogy a neve is mutatja, legfőbb funkciója a fogak rögzítése. Egészséges állapotában úgy érezzük, mintha fogaink „bebetonozva” állnának a szánkban. Ennek ellenére a rögzítő apparátus a rágáskor fellépő hatalmas erőket továbbítja a fogakat körülvevő csontba. Emiatt normális esetben is van egy minimális, alig (vagy egyáltalán nem) érzékelhető mozgása a fogaknak.

Születni jó fogakkal?

Sokan próbálják felmenteni magukat, hogy rossz fogakkal születte, ezért van annyi baj a fogukkal. Bár kétségtelen, hogy vannak bizonyos genetikai adottságok, de megfelelő, tökéletes szájhigiéniával elkerülhetők lennének a problémák.

Baktériumok

A szánkban normál esetben is megtalálhatóak különböző baktériumok - amik az egyensúly felborulása esetén bajt okoznak. A szájüreg egészének védekezőrendszere nyújt biztonságot a fogainknak és a fogágyunk minden részének, azonban ezt a rendszeres fogápolás és megfelelő szájhigiénia kell, hogy kiegészítse. Ha rosszul mosunk fogat, a fogak felszínén visszamaradó lepedékrétegben a baktériumok elszaporodnak. Az, hogy milyen probléma lesz, az attól függ, hogy melyik baktériumtörzs szaporodik el.

Szuvasodás

Vannak olyan baktériumok, melyek a saját immunológiai védelemmel nem rendelkező fogaink kemény szöveteiben tesznek kárt, így szuvasodást okoznak és  kilukad a fog. Hasonlóan, a baktériumoknak köszönhetően begyulladhat az ínyünk, kórosan mozgathatóvá válhatnak a fogaink - kialakulhat a fogágybetegség is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek