Az e-cigarettázó egerek tanulságos kísérlete

Az e-cigarettázó egerek tanulságos kísérlete

Az 54 héten keresztül nikotintartalmú e-cigaretta-füstnek tettek ki 40 egeret, 20-at pedig nikotint nem tartalmazó e-cigaretta-füsttel kezeltek. Úgy tűnik, ha rákról van szó, a nikotin a ludas.

40 nikotinfüstöt lélegző egér közül 9 állat tüdejében daganat alakult ki a kezelés hatására. A 20 nikotinmentes füstöt szívó egérke közül viszont egy se lett beteg.

Az e-cigarettázó egerek tanulságos kísérlete

A New York-i Egyetem orvostudományi karán végzett kísérlet emellett úgy találta, hogy 23 egérben (57 százalék) a rák előképének tekinthető kóros sejtszaporulat jelent meg. A kísérletet úgy tervezték, hogy az egy év alatt az egerek annyi füstnek legyenek kitéve, mintha rendszeresen szívnának e-cigarettát egy életen keresztül. Ugyanakkor a kutatók hozzáteszik, hogy az egerek “nem tüdőzik le” a füstöt, az inkább csak körülveszi őket.

“A dohányfüst egyike a legveszélyesebb környezeti tényezőknek, amelyeknek az ember rendszeresen ki van téve. Az e-cigaretta füstjének egészségi hatásait ugyanakkor még nem értjük teljesen - nyilatkozta a PNAS-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Moon-shong Tang. - Ez az egereken végzett kísérlet nem szándékozott a hatásokat az emberi betegséghez hasonlítani, csak azt akartuk megmutatni a segítségével, hogy az e-cigaretta-füst egészségi hatását alaposabban kellene vizsgálni.”

Az egerek DNS-mutáción átesett sejtjeit vizsgálva a kutatók bizonyítottnak találták, hogy az e-cigaretta-füstnek kitett állatokban a nikotin okozta azokat a genetikai elváltozásokat, amelyek végül daganatok kifejlődéséhez vezethetnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek