Az apák is depressziósok szülés után

Az apák is depressziósok szülés után

A legújabb kutatások szerint a gyermekágyi depresszió, illetve a korai szülői depresszió bármilyen szülőnél felléphet: az anyán kívül érintheti a biológiai vagy a nevelő apát, küzdhetnek vele az örökbefogadó szülők, de kialakulhat gyermeket vállaló homoszexuális pároknál is.

Régóta ismert, hogy a szüléssel járó hormonális változás gyakran jár gyermekágyi szomorúsággal. A néhány napig, legfeljebb 1-2 hétig tartó időszakban a friss anyuka hangulata ingadozik, sokszor ok nélkül sírva fakad, szorongások törnek rá, esetleg ingerlékenyebb, vagy csökken a koncentráló képessége. Ha a tünetek két hét után sem enyhülnek, a kismamánál gyermekágyi depresszió, illetve ritkán gyermekágyi pszichózis alakulhat ki.

A statisztikák szerint a gyermekágyi depresszió az anyák 10-15 százalékát érinti, és a férfiak esetében is több mint 10 százalékra becsülik ezt az arányt. A pontos számok megállapítása a férfiak esetében nehezebb, mivel ők ritkábban kérnek segítséget, kevésbé jellemző, hogy szakemberhez fordulnak, így nehezebb kiszűrni őket.

Az amerikai Northwestern Egyetem pszichológusainak kutatása arra is rámutat, hogy probléma az is, hogy a férfiak a depressziójukat gyakran maguk előtt sem ismerik be: állapotukat jellemzően fokozott ingerlékenységként, fáradtságként írják le, nem pedig szomorúságként, vagy hogy nem érzik magukat értékesnek.

Az apák is depressziósok szülés után

Az ugyancsak amerikai Purdue Egyetem kutatói örökbefogadó szülőknél vizsgálták a depressziót. Kutatásuk érdekes eredménye, hogy az örökbefogadó anyáknál a postpartum depresszió gyakorisága megegyezik a szülő nőkével. Azaz a hormonális változások mellett a depresszió kialakulásában meghatározó szerepe van a kialvatlanságnak, a párkapcsolati problémáknak is, valamint hogy a friss szülők kapnak-e támogatást a családtól, de legfőképp annak, hogy mennyire voltak reálisak a szülőséggel kapcsolatos várakozások.

Egy másik kutatás arra is rámutat, hogy a korai szülői depresszió nem csak heteroszexuális, hanem homoszexuális pároknál is kialakulhat. A vizsgálat szerint leszbikus pároknál például előfordulhat, hogy a nem szült nő mutat erősebb depressziós tüneteket.

Mindhárom kutatás hangsúlyozza, hogy a kezeletlen postpartum depresszió krónikus depresszió kialakulásához vezethet. Bár sokan érzik úgy, hogy a mentális betegségek valamiféle stigmát jelentenek - az pedig, hogy valaki nem élvezi az anyaságot vagy az apaságot, társadalmilag különösen stigmatizált -, nem érdemes halogatni a segítségkérést a saját és a gyermek lelki egészsége érdekében sem.

A teljes cikket az origo.hu oldalán olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek