Az apa génjei határozzák meg a gyermek nemét?

Az apa génjei határozzák meg a gyermek nemét?

A férfiak genetikai adottságai nagy szerepet játszhatnak abban, milyen nemű lesz egy pár születendő gyermeke. A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint nagyobb esély van fiúgyermek nemzésére akkor, ha az apának többségében fiútestvérei vannak, és fordítva, a férfinak lánya lesz, ha szüleinek is főleg lányai voltak.

Míg a petesejtekben egy X kromoszóma található, a hímivarsejtek ehhez vagy egy másik X-et párosíthatnak - így a gyermek lány lesz -, vagy egy Y-t, ebben az esetben fiú születik. Míg a hímivarsejtek között nagyjából 50-50 százalékban fordulnak elő az Y és az X kromoszómák, esetenként ez az arány felborul. Mindennek genetikai okai vannak. A teljes populáció tekintetében ugyanakkor kiegyenlítődnek az eltérések.

A kutatók ennek igazolására 927 családfát tekintettek át, amelyeket összesen több mint 556 ezer ember alkotott. Észak-Amerikából és Európából egyaránt vettek adatokat, és egészen az 1600-as évekig tekintettek vissza.

Kiderült, hogy a nőknél nem mutatható ki összefüggés aközött, hogy családjukban főleg milyen nemű gyermekek születtek, a férfiaknál azonban igen.

Az evolúciós biológia tárgykörébe tartozó felmérés készítői arra is rávilágítottak, hogy a nők és a férfiak arányának időszakos felborulását is ellensúlyozza a természet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek