Az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítőkről

Az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítőkről

A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen az egészségmegőrzéshez, azonban a kutatások szerint a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők szedése is kiemelten jótékony hatású.

A sok gyümölcsöt és zöldséget magában foglaló egészséges étrend kétségkívül ideális módja annak, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását és a korai elhalálozást. A Francia Egészségügyi és Orvosi Intézet (INSERM) kutatócsoportja nemrégiben rámutatott arra, hogy a vitaminok és az ásványianyag-kiegészítők szedése is hozzájárul ehhez a jótékony hatáshoz. Az SU.VI.MAX elnevezésű, több mint 13 000 embert érintő széles körű vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a napi rendszerességgel, különböző antioxidánsokat tartalmazó tablettákat szedő férfiak körében több, mint 30 százalékkal csökkent a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata, míg a rákos megbetegedések halálozási aránya is alacsonyabb lett.

Ehhez hasonló kockázatcsökkenést a vizsgálatban részt vevő nőknél nem figyeltek meg, amit a kutatók azzal magyaráztak, hogy a nők általános egészségi állapota már a kiinduláskor jobb volt.

A vizsgálat

A nyolc éven át tartó vizsgálat résztvevőit véletlenszerűen választották ki a következő két csoportba: az egyik csoport naponta 6 mg béta-karotin, 120 mg C-vitamin, 30 mg E-vitamin, 100 mcg szelén és 20 mg cink tartalmú készítményt szedett, a másik csoport külsőre azonos kinézetű, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát (placebót) kapott. A vizsgálatban részt vevő 7886 35 és 60 év közötti nőt, és 5141 45 és 60 év közötti férfit átlagosan hét és fél éven át figyelték meg. Ezt követően a kutatók fel tudták mérni a napi vitamin- és ásványianyag-kiegészítő kúra egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Fontos volt, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítő készítmény tablettaformátumú legyen, hogy annak hatásait a placebóhoz lehessen hasonlítani. Egy ilyenfajta vizsgálatot gyümölcsökkel és zöldségekkel - a tudomány szigorúan meghatározott szabályai szerint - nem lehetett volna elvégezni.

A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabadgyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egyrészt önmagában is fontos antioxidáns, másrészt létfontosságú szerepet játszik a glutation-peroxidáz antioxidáns hatású enzim működésében, amely fontos védőhatást fejt ki a környezetből és a táplálékkal a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben. Összetett antioxidáns hatásának köszönhetően bizonyos megelőző szerepe lehet a szabadgyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal, így a daganatos folyamatokat is lassíthatja. A glutation-peroxidáz enzim révén azonban az immunrendszer valamennyi összetevőjére hat, beleértve a fehérvérsejtek termelését és aktivitását. A szelén hatását erősítik az egyébként szintén antioxidáns hatással bíró vitaminok, mint amilyen például a C-, az E- és az A-vitamin, illetve a béta-karotin.

A nemzetközi kutatások szerint naponta legalább ötször-hatszor nagy adag gyümölcsöt, illetve zöldséget kellene elfogyasztanunk. Akik szeretnének biztosak lenni abban, hogy valóban elfogyasztották a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, illetve akik valamilyen oknál fogva nem tudnak nagyobb mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget enni, szedhetnek olyan étrendkiegészítőket, amelyeknek vitamin- és ásványianyag-összetétele megfelel az említett francia vizsgálatban alkalmazottakkal.

A SU.VI.MAX elnevezésű vizsgálatról az INSERM Formation Santé magazinja adott hírt.

Forrás: www.nutraingredients.com

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek