Az alvás fontosságáról

Az alvás fontosságáról

Rosszul, és keveset alszanak a magyarok, derült ki március 19-én az Alvás Világnapja alkalmából Budapesten rendezett eseményen. "Aludj jól és maradj egészséges!" mottóval a szakemberek a megfelelő alvás fontosságára hívták fel a figyelmet. Magyarország 2010-ben második alkalommal csatlakozott az Alvás Világnapja nemzetközi eseményhez.

Ennek kapcsán két felmérés is készült, melyek eredményei megerősítik, hogy a magyar lakosság alvásállapota kedvezőtlenebb, mint a nemzetközi átlag. "Mintegy 50 százaléka küzd a magyaroknak alvászavarral" - mondta Dr. Vida Zsuzsanna, a SomnoCenter neurológusa.

"Aludj jól és maradj egészséges!"

Míg tavaly az alváshiány és közlekedés kapcsolatára helyezték az alvásszakértők a hangsúlyt, idén az egészség megőrzése és az alvás összefüggéseire hívták fel a figyelmet. "A magyar lakosság a betegségektől inkább megijed, minthogy orvoshoz fordulna" - mondta Dr. Várszegi Mária, a szegedi SomnoCenter főorvosa. "Komoly mentális és fizikai károkat okozhat azonban a nem megfelelő pihenés. Mégis leghamarabb szervezetünk pihentetésétől vonjuk meg a regenerálódást" - hangsúlyozta. "Célunk idén az, hogy megismertessük az emberekkel az alvásgyógyítók fontos szerepét a nyugodt alvás elérésében. Valamint a nappali aluszékonyság és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését szeretnénk elérni" - nyilatkozta Dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság főtitkára.

Kellene a jobb támogatottság

"Jelenleg kilenc, az Országos Egészségpénztár által támogatott alvásdiagnosztikai központ működik Magyarországon" - mondta a Medipress-nek Koczó Levente, a SomnoCenter vezetője. "Az alvásdiagnosztikai vizsgálatokat most 50 euro pénzösszeggel támogatja az OEP. Egyértelmű, hogy ez az összeg nem fedi teljesen a költségeket, és a várólistás betegek száma is igen nagy" - tette hozzá.

"Pedig a gond egyre nagyobb. Már a fiatal, 14-20 éves lakosságnak is több mint 80 százaléka szenved kialvatlanságban" - mondta Dr. Nagy Gyöngyi, alvásszakértő. "Életmódbeli változtatásokkal és orvosi segítséggel kell tenni ennek megváltoztatásáért".

Kevesebbet alszunk, mint egy éve

Mint az az "Így alszunk mi, magyarok-2010" felmérésből is kiderült, minden negyedik ember számára okoz komoly gondot  az el-, illetve átalvás. Ez három százalékkal több, mint 2009-ben. "A nem megfelelő alvás tartós hiánya számos betegség forrása. Összefüggésbe hozható a depresszióval, ingerlékenységgel és a szorongással" - mondta Várszegi doktornő.  "A mentális problémákat pedig olyan testi bajok követhetik, mint az elhízás, a cukorbetegség a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus." Dr. Vida Zsuzsanna hozzátette: "komoly légzőszervi problémát jelenthet az alvás közbeni horkolás is. A magyar férfiak 4, a nőknek pedig 2 százaléka horkol". Elmondta továbbá: "több mint 300 ezer embert kellene horkolással kezelni Magyarországon, azonban alvásdiagnosztikai központunkban mindössze 150 betegről tudunk". Továbbá megnehezíti a mindennapokat a nem pihentető alvás. Csökken a koncentráció-képesség, ami a közlekedési balesetek kockázatát növeli. Érdemes ezért odafigyelve, naponta minimum hat órát szánni a pihentető alvásra.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek