“Az allergia derékba törhette volna a kerrierem”

“Az allergia derékba törhette volna a kerrierem”

Az opera és operett rajongók jól ismerhetik Domahidy Lászlót, akinek páratlan orgánuma világszerte keresett a leghíresebb színpadokon is. Ám ezt a fényes karriert majdnem derékba törte egy közönséges allergia… A művész úr azonban kitartó munkával végleg legyőzte a betegséget, és most nekünk is elmesélte gyógyulása titkát.

Mikor lett allergiás?

A rendszerváltás évében kezdődött. Sose sportoltam rendszeresen, hatéves kormtól a zongora előtt ültem naphosszat, nem volt rá idő. Nyaranta azonban néha eljártam úszni a délelőtti próbák után. Épp egy csodás előadásra készültünk júniusban, amikor az egyik ilyen délutáni úszás után feküdtem a napon és elkezdett folyni az orrom. Na, gondoltam, csak nehogy most legyek beteg! Gyorsan el is mentem a gégészhez, hogy ha gond van, még csírájában elfojtsuk, de csak nézte, nézte a gégémet, ami jókorára duzzadt, és azt kérdezte, hogy nem vagyok-e allergiás? Én ugyan nem vagyok allergiás - válaszoltam neki. Erre ő: lehet, hogy eddig nem voltál, de most már vagy.

Akkor mindez egyik napról a másikra történt. Nagyon megijedt?

Igen, rettentően megijedtem, ugyanis ismertem olyan kiváló kollégát, akinek az allergiába fulladt bele a karrierje. Egészen az allergológiáig futottam rémületemben. Ott elvégezték a szükséges teszteket, és kiderült, hogy mindeféle tavasszal virágzó növény pollenjére háromkeresztes allergiám van. Egy kiváló doktornőhöz kerültem, aki megkérdezte, hogy mi történik velem mostanában? Stresszes az életem? Mondtam neki, hogy hát végül is stresszes, hiszen énekes vagyok, fellépéseim vannak. Arra való tekintettel, hogy nekem ez a betegség akár a karrieremet is derékba törheti, beadott egy injekciót, ami pár hónapra elmúlasztotta a tüneteimet. De hozzátette, hogy ne feledjem: ez nem megoldás, csak tűzoltás.

És mit tett ezután?

Volt nekünk egy családi barát orvosunk, aki sokat járt nálunk, jól ismert minket, és ő azt mondta, hogy válasszak egy sportot, amivel 2-3 naponta jól ki tudom izzasztani magam, az majd idővel helyreteszi a megbillent immunrendszeremet. A doktor látta azt is, hogy rengeteg teát iszunk otthon, ami nagyon jó, de fel tette a kérdést, hogy kell-e ebbe ennyi cukor? Hagyjam el a cukrot! Illetve ne egyek ennyi kenyeret, és kevesebb zsíros ételt fogyasszak, sok zöldséggel, gyümölccsel.

“Az allergia derékba törhette volna a kerrierem”

Vagyis egy komoly életmód váltást javasolt. Ezek közül mit sikerült valóban betartania?

Mindent. Eléggé kitartó és türelmes ember vagyok, erre tanított a zongora, az éneklés. És persze a kerrieremről volt szó, úgyhogy megtettem minden tőlem telhetőt. Elkezdtem testépíteni, lejártam az edzőterembe és emelgettem a súlyokat, de nemet mondtam azokra a pufiporokra, amiket ott kínáltak, mert nem az volt a lényeg, hogy látványos izmaim nőjenek pár hét alatt, hanem hogy rendeződjön az egészségi állapotom. Ennek ellenére persze idővel elkezdett megváltozni az izomzatom.

Kellett lemondania munkákat az allergiája miatt?

Érdekes a pszichés oldala is ennek a dolognak. Amikor kiálltam a színpadra soha nem jött elő az allergiám, de amint lenyomták az utolsó akkordot a zongorán, elborítottak a tünetek. Már gyerekkoromban megfigyeltem, hogy a művészeknek van egy ilyen beépített automatájuk, ami rögtön bekapcsol, ha színpara állnak. Édesapám révén rengeteg művészember vett minket körül, és hát sokan közülük alkohollal oldották a feszültséget. Mindig csodálkoztam, hogy hogy tehetik ezt meg, amikor hamarosan itt az este, és fellépésük lesz. Aztán láttam őket a színpadon, és előtte hiába már egy értelmes szót nem tudtak kipréselni magukból, az előadáson ennek semmi nyoma nem volt. Persze amint lement a függöny, összeomlottak. Így volt ez nálam is az allargiával. Egy énekes nem engedheti meg magának, hogy betegség miatt lemondjon egy fellépést, mert akkor többé nem hívják.

Meghozta a gyümölcsét az életmódváltás?

Lassan, de meghozta… 6-7 év után teljesen elmúlt az allergiám. Az első két évben kaptam azt a csodainjekciót, utána pedig pszichésen harcoltam ellene, illetve ha vészhelyzet volt, bevettem egy-egy antihisztamin tablettát

Akkor már legalább 27 éve tart az allergiamentesség. Más előnyeit is tapasztalja ennek az egészségesebb életmódnak?

A korombeli kollégák azért már eléggé összerogyottak tudnak lenni, én pedig még mindig fit vagyok, jó kiállásom van a színpadon, emiatt is szeretnek hívni ide-oda dolgozni. Illetve azt tapasztalom, hogy amikor rendszeresen mozgok, akkor sokkal jobb minőségű a hajam is például.

Ezek szerint a mai napig edz.

Igen, bár régebben sokkal fanatikusabb voltam, még a turnékra is vittem magammal a súlyzóimat… Voltak is ebből jó kis sztorik… Az egyik alkalommal egy vadonatúj szállodában szálltunk meg, és az egyik súlyzóm elszabadult edzés közben, és széttörte a vécét… Vagy például amikor a A Berliner Musical Theaterben vendégszerepeltem, megtudták, hogy a body building a hobbim, és éppen húsz éve gyakorlom. Erre egy lengyel táncos kitalálta: ünnepeljünk versennyel. Meglepetésemre összetrombitálták a színházakból és a médiából a testedzőket és rendeztek egy kis házi versenyt, amit aztán én nyertem meg.

Mit tett volna, ha nem veszélyezteti a kerrierjét az allergia?

Valószínűleg azt, amit a legtöbb ember tesz: fújnám az orromat, és bekapdosnék pár tablettát, hogy ne szenvedjek annyira. De ez nem megoldás. Megéri belefektetni az energiát, mert amellett, hogy az allergiának végképp búcsút inthet így az ember, valószínűleg megelőz sok más bajt is.

Domahidy László, ifj.

1958-ban született Debrecenben. Édesapja ugyanezzel a névvel szintén világhírű operaénekes volt. Ő zongoristának készült, de apjától örökölt páratlan mélybasszus hangja végül az énekesi pályára terelte. Így lett ő a világ legmélyebb hangja. Rendszeresen szerepel Németország, Svájc és Olaszország nagy operaházaiban, gyakran hallani Európa nagy fesztiváljain is. Itthon most a Balaton és a Velencei-tó körüli musicaltörténeti előadéssorozatban láthatjuk, hallhatjuk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek