Az alacsony vércukorszint hatása az autóvezetésre

Az alacsony vércukorszint hatása az autóvezetésre

Az autóvezetés különböző komplex pszichomotoros képességeket kíván, egyebek mellett jó tájékozódási és gyors helyzetfelismerő képességet, valamint megfelelően működő döntési mechanizmust. Az autóvezetésre a kimerültség, az álmosság és az alkoholfogyasztás súlyos befolyással lehet.

Ez utóbbiak olyan faktorok, amelyeket úgy ismerünk, mint a közutakon történő balesetek leggyakoribb okozóit. Azonban az alacsony vércukorszintnek az autóvezetésre gyakorolt hatása kevésbé ismert az autóvezetők körében, jóllehet, a közlekedéstudomány szakemberei egyre gyakrabban foglalkoznak e témával.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a cukor javítja a vezetési képességet. A szóban forgó kísérlet eredményei azt mutatják, hogy a kijelölt 120 kilométeres szakaszon történő autóvezetés során _ cukorbevitel mellett _ nagyban lecsökkentek az előforduló vezetési hibák. A vizsgálatban egészséges önkéntesek vettek részt, akik 30 gramm cukrot és/vagy placébót (gyógyszert utánzó, de hatóanyagot nem tartalmazó készítményt) kaptak 15 perccel a vezetés megkezdése előtt, illetve 40 és 80 kilométer megtétele után. A vércukorszint növekedése igen erősen befolyásolta az autóvezetési képességet.

Szervezetünk különböző hormonjai biztosítják, hogy a vérben lévő cukorszint egészen szoros határok között mozogjon. Azonban bizonyos körülmények között a vércukorszint e határokon kívülre is kerülhet, azaz túl magas vagy túl alacsony lehet. A kórosan alacsony vércukorszint elnevezése a hipoglikémia.

A hipoglikémia szimptómái lehetnek például értelmi zavarok és hirtelen hangulatváltozások. De vannak egyéb más agyi funkciók is, amelyeket az igen alacsony vércukorszint befolyásol. Egyebek mellett ilyenek a gyors döntéshozatal, a figyelem huzamos fenntartása, a vizuális felfogóképesség, az információk változásainak gyors értékelőképessége.

Cukorbetegek bevonásával végzett vizsgálatok során a még szinte alig kimutatható hipoglikémia esetében is megfigyelték a gépjármű-vezetési képesség romlását. Rendellenes esetek voltak például az indokolatlan fékezés a szinte forgalommentes úton, a túlzottan gyors tempó és a szemközti sávba történő áttérés.

Nem cukorbeteg emberek, akik nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot, vagy kihagynak étkezéseket, szintén megtapasztalhatják a hipoglikémiát. Amennyiben viszont ez fellép náluk, nagyon fontos, hogy mielőbb szénhidrátforráshoz jussanak, akár egy szem kockacukorhoz, vagy bármilyen apró édességhez, cukortartalmú italhoz.


Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek