Az agydaganatot összefüggések sora okozza

Az agydaganatot összefüggések sora okozza

Egy tanulmány szerint a rosszindulatú agydaganat leggyakoribb felnőttkori formája valójában négy különböző kórkép együttese. A felfedezés célzottabb kezelések kifejlesztését eredményezheti.

A glioblasztóma multiforme (GBM) agydaganat különböző altípusainak azonosítása közben az amerikai kutatócsoport kiderítette, hogy mindegyik más-más típusú sejtekben alakul ki, tehát eltérő kezeléseket tesznek szükségessé.

A GBM gyorsan átterjed az agy más területeire, és nehezen kezelhető, legtöbb beteg a diagnózistól számított 14 hónapon belül meghal. Az elmúlt években 100 ezerből három amerikaiban mutatták ki a betegséget - ami a rosszindulatú agydaganatok között a legmagasabb előfordulásnak számít. Leghíresebb áldozatai közé tartozott a tavaly augusztusban elhunyt Ted Kennedy szenátor is.

"Egy csoport olyan eseményt találtunk, melyek egyértelműen szinte kizárólag egy bizonyos altípuson belül fordulnak elő" - írta közleményében Neil Hayes, az Észak-Karolina Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Ezek kritikus események a daganat kifejlődésében és terjedésében, és egyre több bizonyíték utal arra, hogy a daganatok kezdeti kialakulásával állnak összefüggésben."

Ez a felfedezés segíthet megérteni, mely sejttípusok esnek át olyan változásokon, amelyek végül a daganat kezdeti kialakulásáért felelősek, és kulcsfontosságú lehet a célzott és hatékony kezelések kifejlesztéséhez.

Az egyes altípusok különbözőképpen reagáltak az agresszív kemoterápiára és sugárkezelésre, ami azt jelentheti, hogy csak bizonyos gyógyszerosztályok válnak be az agydaganatok egyes altípusai esetében.

A GBM egyik altípusában szenvedő betegek, akiket agresszív kemoterápiával és besugárzással kezeltek, körülbelül 50 százalékkal lassabban reagáltak, mint azok, akiket kevésbé agresszív terápiával kezeltek. Ez a hatás kevésbé jellemzően mutatkozott meg két altípus esetében, a negyedik altípus esetében pedig egyáltalán nem.

Az agydaganatot összefüggések sora okozza

A Cancer Cell szakfolyóiratban közzétett vizsgálat során a kutatók a Cancer Genome Atlas Research Network betegmintáit elemezték, melyet 2006-ban indítottak el a kormány megbízásából, hogy a különböző típusú rákbetegségekben feltérképezze az összes DNS aktivitást.

"Ezek az eredmények jól mutatják, milyen kiválóan felhasználható egy daganat genomja ahhoz, hogy kiderítsük a TCGA által megcélzott különböző ráktípusokban bekövetkező molekuláris változásokat" - nyilatkozta Eric Green, az amerikai Országos Humán Genom Kutatóintézet igazgatója. "Bízom abban, hogy ez a tudás egy szép napon hatékonyabb személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez vezet majd a rákbetegek számára."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek