Hirdetés
Az adalékanyag, ami súlyos bélbetegséghez vezet

Az adalékanyag, ami súlyos bélbetegséghez vezet

A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kockázatát.

A Georgiai Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeálószerekre összpontosítottak. Ezeket a vegyi anyagokat számos élelmiszertermékhez adagolják a feldolgozás során, hogy javítsák állagát, meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.

Az adalékanyag, ami súlyos bélbetegséghez vezet

Emulgeálószerekkel lehet eloszlatni egymásban nem oldódó folyadékokat, például a vizet és az olajat. Az emulgeálókat többek között margarinokban, majonézekben, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban és más feldolgozott élelmiszerekben alkalmazzák.

Az emulgeálószeres vizet ivó egerek elhíztak, és emésztési zavaraik támadtak. A kutatók megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a belek hasznos baktériumflóráját, és gyulladást idézhetnek elő, tehát először igazolták, hogy ezek a vegyületek közvetlen hatással vannak az egészségre.

Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere-rendellenességek is, amelyek növelik a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kutatásról bővebben az origo.hu-n olvashat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend