Az 50-es férfi és az andropauza

Az 50-es férfi és az andropauza

Ami a nőknél a menopauza, az a férfiaknál az andropauza. Fáradtság, ingerlékenység, kedvetlenség, a szexuális élet zavarai jelezhetik, hogy valami nincs rendben. A tesztoszteron csökkenése okozhat testi-lelki változásokat, amelyekre az orvostudománynak ma már van válasza. A kérdés mostantól csak az: felismerjük-e, hogy baj van.

Nem beszél, nem örül, nem érdeklődik

„Haj-jaj, azok a reggelek, amikor még csak úgy kipattantam az ágyból…és felkelni sem akaródzott a reggeli boldogságtól!”- mondta kisebb grimaszokat vágva a hétvégi születésnapi partin az ünnepelt barátnőnk férje Rudi, aki tulajdonképpen elégedett a maga 55 éves korával, csak a körülményeket nehezményezte. Például, hogy beszél hozzá a gyerek, és tudja, fontos a téma, de egy „aha”  válaszon kívül nem mindig tud többet kipréselni magából.

Nem azért, mert nem érdekli mi történik a saját gyermekével, hanem azért, mert úgy érzi, nem tudja befogadni az információt. Valahogy fáradtabb is mostanában. Szívesebben veszi, ha este már nem kell mennie sehova – bezzeg régen….csak 3 korsó sör után szaladgált ki a haverokkal „ivó szünetre”, most egész este nem iszik meg ennyit… A barátnőnk meg arról panaszkodott, hogy Rudinak semmi sem jó mostanában. Minden szabadidős ötletre negatívan reagál és - a kollégái szerint már az is csodaszámba megy, ha nem tessékelik ki a munkahelyéről, annyiszor okozott fennakadást mostanában,és akkor még nem beszéltünk a kapcsolatuk érzelmi és más irányú mélypontjáról. Néha szóba kerül köztük, hogy el kellene menni egy orvoshoz. De mégis mit mondjanak? Mi a baja? Nem lázas, csak fáradt. Nem beteg, csak nem tud koncentrálni…

Az 50-es férfi és az andropauza

Pedig Rudi nagy valószínűséggel klasszikus eset arra, hogy tetten érjük a férfiak hormonális változásakor fellépő, életminőséget rontó tüneteket – mondja dr. Merth Gábor, a Róbert Rendelőintézet urológusa. Mint ahogy a nőknél egy bizonyos életkoron túl megjelenik a menopausa időszaka, egy ötvenes férfi hangulatváltozásaiért gyakran éppúgy a hormonok játéka a felelős.

Tesztoszteron, a férfiasság hormonja

A tesztoszteron a férfiakban található egyik legfontosabb hormon. Döntő szerepe van a másodlagos nemi jellegek kialakulásában. (Az elsődleges nemi jellegekért a kromoszómák, a harmadlagosért pedig a szociokulturális adottságok felelősek.) Nélkülözhetetlen a férfias testfelépítés kialakulásáért, az izomzat, a szőrzet, a pénisz fejlődéséért, szexuális funkciók és a nemzőképesség, valamint az erős csontszerkezet megtartásában. Hozzájárul a férfias viselkedés kialakulásához és a mentális funkciók normális működéséhez – magyarázza Merth doktor az alapokat. - A tesztoszteron hormon elégtelen jelenléte, amelyet a szakma hipogonadizmusnak nevez, nem-egy vagy két, hanem sok, többrétű tünet megjelenését is okozhatja egy időben. Az 50 éves férfiak fele(!) az alacsony tesztoszteron szint okozta tünetekkel küzd. Ezen kíván változtatni az „andropausa” program, amely a hormonszint visszaállításával gyakorlatilag lassítani képes a folyamatokat, csökkenti, és a kezelés ideje alatt megszünteti a gyakran nem is egyből realizált tüneteket.

Az andropausa tünetei

 • mentális zavarok - depresszió, energiátlanság, ingerlékenység, hangulatváltások, koncentrációs, illetve alvási zavarok
 • fizikai változások - az izomtömeg csökkenése, a fizikai erő gyengülése, az állóképesség romlása, izom/zsír arány csökkenés, csontritkulás, belszervi–kötőszöveti és anyagcsere problémák megjelenése, szőrzetünk változásai
 • szexuális zavarok - kezdve a libidó csökkenésétől, a spermiumok termelődési, valamint a potencia zavarokon át az orgazmus körüli problémákig.

Dr. Merth Gábor szerint az, hogy a tünetek mögött valóban az elégtelen tesztoszteron szint áll-e, a laborvizsgálatok és a szakorvosi (urológus) vizsgálatok igen hamar választ adnak. „Érdemes tudni azt is, hogy májbetegségek vagy veseelégtelenség jelenléte valamint bizonyos drogok és gyógyszerek (pl. Nizoral, Tagamat, Megace), a szteroidok mind (akár csak orvosi kezelések formájában használva), a tesztoszteron szint csökkenését okozzák szervezetünkben. Szintén nem „tesztoszteron barát” életmódok a dohányzás, alkoholizmus, túlsúly, mozgásszegény életmód, emelkedett vércukor és vérzsírok jelenléte. A lényeg azonban az, hogy a testünk számára elégtelen tesztoszteron ellátás az életminőségünket ronthatja, s különféle betegségek előfordulását növelheti, mint például a szív- és érrendszeri betegségek. Ezért fontos, hogy időben kezeljük a problémát– teszi hozzá Merth doktor.”

MINI TESZT

Ha Ön elmúlt 45 éves, az alábbi kérdésekre válaszolva tesztelheti, férfiként hol is tart a biológiai órája!

 • Szokta-e enerváltnak, fáradékonynak érezni magát?
 • Csökkent-e a fizikai ereje, kitartása, kondíciója?
 • Csökkent-e a testi magassága? Kisebbnek érzi-e a testi méreteit?
 • Elégedett-e az életével, rendszeresen szokta élvezni azt?
 • Szokott-e rosszkedvű, „zsémbeskedő” lenni, szoktak-e negatív hangulatingadozásai lenni?
 • Csökkent-e a szexuális libidója az utóbbi években?
 • Tapasztalt-e potencia zavarokat magánál?
 • Nehézségekbe ütközik-e a megfelelő merevedését tartania szexuális aktus alatt?
 • Jó szeretőnek tartja magát (a párja felé)?
 • El szokott aludni vacsora után?
 • Átalussza az éjszakáit?
 • Romlott-e a munkateljesítménye az utóbbi időben?
 • Jól kijön az emberekkel maga körül?
 • Képes figyelni az önhöz beszélő személyre, el szokott-e kalandozni a figyelme a beszélgetések során?
 • Jól kezeli a stresszt?

Nos, ha a kérdésekre adott válaszokra nagyrészt „igennel” felelne, akkor lehetséges, hogy a gond a szervezetében lecsökkent tesztoszteron szinttel kezdődik.

Folytatjuk novemberben! Cikkünk 2. részében az andropauza kezeléséről és annak hatásáról lesz szó.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek