Áttörést hozhat egy új felfedezés az Alzheimer-kór kezelésében

Áttörést hozhat egy új felfedezés az Alzheimer-kór kezelésében

Tudósok rájöttek arra, hogyan lehet megfiatalítani az elöregedett izmokat. A szakembereknek sikerült megerősíteniük az állatok őssejtjeinek képességét a tönkrement szövetek újjáépítésére. A felfedezés áttörést hozhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében.

A felnőtt őssejtek kulcsszerepet játszanak a test különböző szöveteit felépítő, érett, differenciálódott sejtek kijavításában. A kaliforniai Berkeley Egyetem stábja két fő módját találta meg annak, hogyan végzik regeneráló munkájukat a felnőtt őssejtek.

A kutatók olyan módon módosították az őssejtek biokémikus jelekre adott reakcióját, hogy azok megfiatalították az idős egerekben lévő izomszöveteket. A felnőtt őssejtek használata által ráadásul elkerülik azt az etikailag kifogásolható eljárást, hogy embriókból kelljen őssejteket nyerniük.

Morgan Carlson, az egyetem kutatója elmondta: egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy az emberek megszabadulhassanak az öregség számos gyengeséget okozó bajától.

A kutatócsapat kétéves és kéthónapos egerek regenerálóképességét mérte össze. Az előbbiek a 75-85, az utóbbiak a 20-25 éves embereknek felelnek meg. Ahogy várták, a fiatal egyedekben könnyen kicserélődtek a megrongálódott sejtek egészségesekre, míg az öregekben ez nem történt meg.

Amikor sikeresen megakadályozták az "öregedési utat" azzal, hogy blokkolták a TGF-béta nevű kulcsprotein termelését, a regeneráció már közelített a fiatal egerekben végbemenő folyamatokhoz. A kutatók ugyanakkor attól tartottak, hogy az "öregedési út" elzárása számos más egészségi problémát vált ki. Például a sejtosztódás megállításának képessége nagyon fontos a rák kontrollálásában.

Rebecca Wood Alzheimer-kutató szerint, mivel ez a kór lassan megöli az agysejteket, ezért a regenerálásuk lehetősége forradalmi eljárásokhoz vezethetne a gyógyításban. Ugyanakkor ehhez további kutatások szükségesek, mivel a mostaniak nem az agysejtekre, hanem az izomsejtekre koncentráltak.

Susanne Sorensen az Alzheimer Szövetség képviseletében úgy vélekedett: a kutatások reményt adnak arra, hogy a saját őssejtjeink regenerálni tudják a test sejtjeit.

Forrás: Inforadio.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek