Árulkodó vizelet – 6 betegség, amit kimutat

Árulkodó vizelet – 6 betegség, amit kimutat

A vizeletünk nem csupán valami undorító, sárgás színű folyadék, hanem a diagnosztika egyik hatékony kelléke. Íme 6 betegség, amire következtethetünk állagából, összetételéből.

Kiszáradás

Ha a vizeleted sötétebb sárga, néha akár gyömbérszínű, akkor ki vagy száradva. Ha nem iszol eleget, akkor a salakanyagok öszesűrűsödnek a vizeletedben, és ez adja ezt a sötétebb színt neki.

Mellrák

Mindenkinek találhatóak pteridinek (emésztéshez szükséges vegyület) a vizeletében, de akinek rosszindulatú daganata van, annak nagyobb menniység távozik a szervezetéből ez az anyag. Ennek a mérésével gyorsabban lehet diagnosztizálni a mellrákot, mint mammográfiával.

Árulkodó vizelet – 6 betegség, amit kimutat

Heredaganat

Talán már hallottad azt a városi legendát, hogy egy terhességi teszttel diagnosztizálható a hererák. A hír igaz lehet, ugyanis a terhességi tesztek a Beta-HCG hormon jelenléte alapján állapítják meg a terhességet, és ezt a hormont néhány tumor is termeli, köztük a heredaganat is.

Cukorbetegség

A diabéteszeseknek a cukor felhalmozódik a vérükben, és ezt a vesék nehezen szűrik ki, ezért a felesleges cukor a vizelettel távozik. Így ha a vizeletednek édeskés illata van, akkor lehetséges, hogy cukorbeteg vagy (vagy terhes).

Húgyúti fertőzés

Ennek a betegségnek a tünetei a gyakori vizelési inger, a vizelés közbeni fájdalom és a pirosas, szúrós szagű vizelet.

Vérrög

A tudósok most egy olyan teszten dolgoznak, ami a terhességi teszthez hasonlóan fog működni, tehát egy egyszerű vizelet teszttel megállapítja, hogy van-e vérrög a szervezetben. Állatokon már kipróbálták, és működött.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek