Ártalmatlan sokkoló

Ártalmatlan sokkoló

A legtöbb egyesült államokbeli rendfenntartó szervnél bevett dolog a Taser (távsokkoló) használata, ha a gyanúsított nem működik együtt a hatóságokkal. Nemrégiben felmerült, hogy az elsősorban tömegoszlatáshoz használt eszköz használata a célpont halálához vezethet, ennek próbált meg utánajárni a san diegói Kalifornia Egyetem.

A kutatók önkénteseken végzett vizsgálataik alapján azt a következtetést vonták le, hogy a Tasernek nincs hosszú távú hatása az egészséges emberre. "A Taserrel ártalmatlanná tett őrizetesek közti halálesetek problémáját egészében kell megvizsgálni. Ez olyan, mint egy kirakójáték, és a vizsgálataink által szolgáltatott adatok adják a kirakós egyik darabját: milyen élettani hatása van az emberre az eszköz" - mondta a vizsgálat vezetője, Gary Vilke professzor, az egyetem sürgősségi részlegének vezetője.

A Taser által kibocsátott elektromos áram az áldozat neuromuszkuláris (ideg-izom) rendszerére van hatással, így az áldozat egy időre mozgásképtelenné válik. "Engem is meglőttek vele" - mondta Vilke. "Nagyon fájdalmas volt, azonban utána csak olyan érzésem volt, mintha egy kemény edzésen lettem volna túl. Vizsgálatunk célja az volt, hogy zavaró tényezők nélkül (úgymint alkohol vagy drogok) meghatározzuk a Taser élettani hatásait.

Vilke a San Diego-i rendőrség 32 egészséges önkéntesének reakcióit figyelte meg, miután mindannyian egyetlen öt másodpercig tartó sokkolást kaptak egy Taser X26-ossal, amelyet az amerikai rendőri testületek 30 százalékánál alkalmaznak. Az előírtak szerint a rendfenntartók által használt Taser 5 másodperces intervallumokban okoz elektromos sokkot a célpontnál.

A vizsgálatot végző orvosok a sokkolás előtt és után teljes keringési és vérvizsgálatot hajtottak végre az önkénteseken. Megmérték a vérnyomást, pulzust, a vér kalcium, nátrium, kálium, bikarbonát és laktát szintjét valamint a vér pH értékét. A Taser használata után a szisztolés nyomás csökkent, azonban ez valószínűleg a Taseres sokkolás előtti aggodalomnak volt köszönhető. A többi érték csak nagyon kis mértékben mutatott változást, de klinikailag egyik sem volt jelentős és nem is volt maradandó.

A szokatlan kutatást a Nemzeti Igazságügyi Intézet támogatja. A második fázisban - amely már folyamatban van - azt vizsgálják, hogy milyen hatással van a Taser azokra, akik stresszhatás alatt vannak. "Ebben a fázisban, az önkénteseknek testmozgást kell végezniük, hogy a pulzusuk megemelkedjen mielőtt taseres sokkolásnak tesszük ki őket. A legtöbb gyanúsítottat üldözés után kapják el, futás, gyorshajtás után, így mindannyian izgatott állapotban vannak" - magyarázta Vilke a további kutatások fontosságát.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek