Apai kínok

A Montréali Egyetem kutatóinak tudományos munkája szerint azoknál az apáknál, akiknek a gyermekeit szexuálisan zaklatták, leginkább olyan mentális tünetek jelentkeznek, mint a szorongásos zavarok vagy a depresszió. De ezek az apák gyakran kell szembenézzenek erőteljes bosszúvágyukkal is a mentálhigiénés problémák mellett.

A súlyos következmények ellenére viszonylag csekély az irodalma a jelenségnek, amin most Marie-Alexia Allard, a Montréali Egyetem végzős PhD hallgatója szeretne változtatni.

A kanadai pszichológus úgy véli, ez azért lehet így, mert az apa gyakran mint agresszor szerepelt a gyermekek szexuális zaklatásának eseteiben, a segítő szakemberek figyelme pedig ezért sokkal inkább a nőre, az anyára fókuszált. Ez a megközelítés azonban helytelen, hiszen számos esetben az apának semmi köze a gyermekét ért szexuális zaklatáshoz.

A kanadai PhD hallgató kutatásai alapján úgy véli, az apák helyzete ezekben az esetekben elképesztően nehéz. A legerőszakosabb választ a gyermeküket ért szexuális erőszakra akkor képesek adni, amikor az elkövető mostohaapa vagy az anya új barátja vagy férje.

A nem erőszakos válaszreakciók leginkább akkor kerülnek előtérbe, ha az elkövető az apa egy közeli rokona - ez a kanadai szakember kutatásai szerint az esetek 50%-át teszi ki. Ugyanakkor több apa számára a meghatározó érzelem, ami a gyermeküket ért sérelmet követően jelentkezik, a gyász. Ilyenkor úgy érzik magukat, mint amikor egy közeli hozzátartozójuk meghal, ekkor ugyanis gyermekük ártatlanságának elvesztését siratják el. A szexuális erőszak áldozatává vált gyerekek és apjuk között viszont a kegyetlen és szomorú eset következtében jóval szorosabb kötődés alakulhat ki, ez különösen akkor igaz, ha az apa felismeri, hogy ezekben az esetekben gyermekének a legfontosabb, hogy a szüleire, az apjára számíthasson és minél több időt tölthessen vele.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek