Apa-fiú kapcsolat

Apa-fiú kapcsolat

Van-e különbség az apa-fiú és apa-lány kapcsolat között? Mitől függ, hogy a fiú az Édesanyjához áll közelebb vagy az Édesapjához? Másként bánnak az apák fiaikkal, mint lányaikkal? Ezt a kérdéskört aszerint szeretném kicsit körbejárni, hogy hogyan alakulnak a kapcsolatok a gyermek neme szerint.

Változás a családban

A gyermek érkezése sok mindent megváltoztat a családban. Itt nem csak a biológiai változásokra gondolok, hanem a családon belüli szerepekre is. Véleményem szerint egy anya sokkal előbb fogja fel a tényt, hogy gyermeke lesz, mint egy apa. Az apa a hírnek nagyon tud örülni, de míg az anya nap, mint nap érzi a változást, addig az apa igazából a gyermek megszületésével szembesül a valósággal. Az anya az első pillanattól fogva készül az új szerepre, addig az apa, sokszor csak a gyermek születése után. Szerencsére ma már sok kórházban tartanak felkészítő tréninget, melyre nem csak az apás szülésen résztvevő leendő szülőket várják, hanem azokat is, akik ismerkedni szeretnének az új helyzettel.

Fiú vagy lány?

Szíve mélyén minden szülőnek van egy elképzelése, hogy fiút szeretne vagy lányt. Emellett megjelenik egy másik gondolat is, hogy igazából mindegy, csak egészséges legyen.

Apa-fiú kapcsolat

Azonban amíg a legtöbb anyáknak szinte végig ott van a tudatalattijában, hogy mindegy a gyermek neme, csak egészséges legyen, addig az apukáknál erősebben megjelenik, hogy mit szeretne. Azokban a családokban, ahol erős hagyománya van a név továbbvitelének, ott erősebb a fiú gyermek után iránti vágy. Ekkor nyilván nem annyira mindegy a gyermek neme, ebből következően ez determinálhatja is a kapcsolatot.

A kapcsolat minősége

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy sok esetben már akkor eldőlhet a kapcsolat minősége, amikor kiderül a gyermek neme. Természetesen itt nem szeretnék általánosítani. Beszéljünk azokról az apákról, akik fiú gyermeket szerettek volna és az is lett. Ebben az esetben elvileg jól kell, hogy alakuljon a kapcsolat, hiszen teljesült az apa vágya. A gyermekek kicsi korában ez még nem is igazán változtat a helyzeten. Azonban előfordulhat az is, hogy a későbbiekben, amikor a gyermek személyisége egyre erősebben érvényesül, és ezt az apa tudomására hozza, illetve az ellenkezik az apa elképzeléseivel, kapcsolatuk megromlik.

Mint ahogy az is, hogy az ellenkező nemű gyermek születik, mellyel a szülő/apa teljesen megbarátkozik, és ezután teljes a harmónia. Én édesanyaként mindig egy szőke kislányról álmodoztam. Sőt, meg is álmodtam, hogy szőke kislányom születik. A magzatvíz-vizsgálat során azonban kiderült, hogy kisfiúnk lesz. Az előzmények ellenére sem tudom leírni azt a boldogságot, amit akkor éreztem, és olyan természetes volt, hogy kisfiam lesz, mint, ha nem is gondoltam volna előtte kislányra. Ehhez párosult férjem öröme is, ami még fokozta az enyémet.

Kisfiam iránt érzett "szerelmem" azóta is töretlen, és úgy érzem, hogy megváltoztathatatlan.

Cikkünk folytatódik a következő oldalon!

Néhány tény

"Az apák hatvan százaléka saját apja negatív hatásaitól szenved egy életen át. 25 százaléka teljesen más alapokon nyugvó, új kapcsolatot próbál építeni utódaival, míg 15 százaléka szerencsésnek mondhatja magát, hiszen eleve pozitív modellt követhet."

Apa-fiú kapcsolat

Azok az apák, akik az első 60 %-ba tartoznak, véleményem szerint egy teljesen más fajta nevelési elvet próbálnak követni. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem biztos, hogy valóban csak negatívumok mutathatók fel apjuk nevelési elveiben, lehet, hogy sok értéket közvetítettek, de valamilyen okból kifolyólag, az csak rossz lehetet. Így könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy az ellentétes nevelési elv követése miatt, nem mindig a jó utat választják.

25 % azoknak az aránya, akik nem tekintik ugyan negatívnak az apai példát, de nem is szeretnék követni. Ők valószínű józanabbul, megfontoltabban tudnak gondolkodni, dönteni, nevelni. Mindkét csoportról elmondhatjuk, hogy igyekszik aktív szerepet vállalni a gyermek nevelésében.

Véleményem szerint az apa aktív szerepe nagyon fontos a kapcsolat alakulásában. Én nem látok hibát abban sem, ha az apa később kapcsolódik be ebbe a folyamatba - itt azonban fontosnak tartom, hogy a két szülő nevelési elvei megegyezzenek, hogy a későbbiekben ez ne legyen probléma - hiszen vannak olyan apák, akik azt mondják, hogy egy bizonyos életkorig nem tudnak mit kezdeni a gyermekkel. Emiatt nem lehet őket elítélni, vannak ilyen típusok, és később sokkal aktívabbak lesznek. Ez eredményezheti a gyermek kezdeti anyásságát, ami később azonban teljesen kiegyenlítődik.

Mai apák

Mint ahogy azt már korábban is írtam, az apák egyre tudatosabban, és egyre aktívabban próbálnak részt venni a gyermek nevelésében. Pszichológusok szerint az apa másként közelít a gyermekhez, mint az anya.

Apa-fiú kapcsolat

"Míg a mama óvatosan megmutatja a játékot a gyereknek, a papa a babával együtt fejest ugrik az újabb mókába. Nála soha nem lehet egészen pontosan tudni, mi fog következni. És éppen ez az izgalmas, éppen ezt szeretik a kicsik a papában. A belső feszültség megnő a babában, amikor apja feldobja a levegőbe, amikor pedig elkapja, megkönnyebbül a kicsi, élvezi a megnyugtató, erős karokat. Ez a hullámzás az, ami olyan magávalragadó a papa játékaiban és ez a megnyugvás az, ami olyan gyönyörű érzés az izgalmas játék után. Ám csak az a baba élvezi ezt, aki jól ismeri a papa temperamentumát. Ha ők ketten jól összeszokott párosként hancúroznak, nem baj, ha kicsit szúrós a papa puszija, megszorít a keze és félrecsúszik a pelenka."

Szerencsére ma már rengeteg olyan könyv kapható a könyvesboltokba, amelyek olyan játékokat tartalmaznak, amelyeket a szülők tudnak játszani gyermekeikkel. Ezek nem szakkönyvek, mégis leírják, melyik korban mit játsszunk a gyermekkel, és ezeknek a játékoknak milyen fejlesztő hatásaik vannak.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek