Anyajegy vagy bőrrák?

Anyajegy vagy bőrrák?

Az anyajegyek gyermek- és serdülőkortól kezdenek megszaporodni. Többségük csupán ártatlan bőrjelenség. Azonban fontos őket folyamatos kontroll alatt tartanunk, ugyanis az anyajegyet és a bőrrákot csak szakember tudja megkülönböztetni.

Hogyan alakulnak ki az anyajegyek?

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban azonban néhány milliméteresek, feketék vagy barnák, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Közös bennünk, hogy a határvonaluk mindig éles.

Kialakulásuk leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függ, vagyis minél több sugárzással találkozunk, annál több anyajegyünk alakulhat ki. Egyes hormonális változásoknál, így természetesen a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek. Az úgynevezett atípusos anyajegyek, amelyekből bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, tehát fokozott orvosi felügyeletet igényelnek. Maga az anyajegyből kialakuló bőrrák (melanoma malignum) az esetek több, mint felében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis akinek több anyajegye van, a kockázata is nagyobb.

Az anyajegy és a bőrrák megkülönböztetése

Az egyetlen teljesen biztos módszer a közönséges anyajegy és a melanoma megkülönböztetésére csak szakorvos által alkalmazható, ugyanis egy speciális nagyítóval végzett megtekintés, illetve a már kimetszett darabból végzett szövettani vizsgálat szükséges hozzá.

Anyajegy vagy bőrrák?

Ami szabad szemmel is látható, hogy a közönséges anyagjegy határai élesek, míg a melanoma elmosódott kontúrokkal rendelkezik. Míg mindkét bőrjelenség gyakoribb a napsugárzásnak kitett területeken, addig az atípusos anyajegy éppen a ruhával fedett testrészeken jelenik meg sűrűbben. Az életkor előrehaladtával nagyobb a rosszindulatú elváltozások esélye, így a szakorvosi ellenőrzéseket is gyakrabban ajánlatos megejteni.

Mikor forduljunk szakorvoshoz?

Ha egy meglévő anyajegyünkön változás mutatkozik:

  • megváltozik a mérete, növekszik

  • felszíne karfiolszerűvé válik

  • elmosódik a határa

  • vérezni vagy viszketni kezd

  • begyullad, fájdalmassá válik.

Eltávolításuk

Leginkább akkor indokolt eltávolítani egy anyajegyet, ha gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró - például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kéri az anyagjegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű eltávolítás esetében az egészben, ép széllel kimetszett darabokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, a rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) vizsgálja, és tesz javaslatot a műtéti tervre.

Műtéti technikák

Anyajegyet el lehet távolítani lézerrel, cryosebészetileg, de a szakértők szerint legbiztonságosabb a hideg késsel (szikével) történő kimetszés - minden irányban ép széllel, és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás (vagy a fagyasztás) esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésekre: pontosan mit vettünk ki szövetileg, volt-e benne rosszindulatúságra utaló szöveti jel? Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni! A gyakorlatban a bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra.

Bőrzárási technikák

A műtét után következik a bőrhiány zárása, amely a helytől, nagyságtól, iránytól, a bőr milyenségétől függően rendkívül változatos lehet mind a műtét nehézségét, mind a műtét idejét illetően. Egyszerű esetben a metszést követően a sebszéleket össze lehet varrni. Ám ilyen esetekben sem mindegy a metszés iránya, mivel a bőrnek vannak úgynevezett erővonalai, melyek mentén ejtett sebek vékony heggel gyógyulnak, az ettől eltérő irányú hegek gyakran kiszélesednek, feltűnőek maradnak. A hegkorrekciók egy része is gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nem megfelelő irányú hegeket jó irányúvá kell tenni, a szebb gyógyulás érdekében. Bonyolultabb esetekben a seb környezetéből kell különböző módokon bőrt elforgatni, elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából. Más esetekben a test egyéb helyéről válhat szükségessé bőr átültetése.

Műtét utáni teendők

  • a napozás és szolárium mellőzése minimum 6 hétig

  • kenőcsös kezelés

  • a heg feszüléstől való óvása

  • kozmetikumoktól tartózkodás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek