Amit csak a 40 feletti férfi tud…

Amit csak a 40 feletti férfi tud…

Izgalmas körkérdést intéztünk 40 feletti férfiakhoz: Mi az, amire a férfi csak negyven felett jön rá? Olykor humoros, sokszor elgondolkodtató, de mindenképpen tanulságos válaszokat kaptunk, amiket az élettapasztalat szült családról, karrierről, egészségről, párkapcsolatról, intim életről. A legérdekesebb vallomásokból készítettünk sokszínű válogatást.

Hát, a középkorúak közé léptem. A tesztoszteronszint mintha csökkenni kezdene, a másnaposság kissé tovább gyötör, és lassan rájövök, hogy hallgatnom kéne az orvosra, amikor a munkahelyi éves ellenőrző vizsgálatokon csendesen figyelmeztet erre-arra. De tudod, mit? Ha a fiatalságomat egyszer csak a visszapillantó tükörben látom is, ez azt is jelenti, hogy felépítettem az életem, kevesebb dolog aggaszt, és jó esetben úgy élek, hogy sok vidámságban van részem.

A legjobb az öregedésben? Az, hogy bölcsebb lettem. Tudom, hogyan kezeljem a nőket, tudom, hogy az „új” nem mindig jelenti azt, hogy „jobb”, és a rossz híreket sem úgy fogadom, mintha a pokol szakadna rám. Íme, néhány fontos dolog, amit egy férfi sem tud, mielőtt belépne az ötödik évtizedbe.

A magabiztosság nem arrogancia

„Igen vékony mezsgye választja el a magabiztosságot, az önbizalmat az arroganciától. Sok mindent meg kell élni, és a párkapcsolatokban való tapasztalat is kell ahhoz, hogy az ember megkülönböztesse a kettőt. Nagyszerű érzés, amikor egy randin magabiztos vagyok, és csupán egy cseppnyi egót eresztek bele a beszélgetésbe. Túl vagyok az ifjúkori hetvenkedésen, és már odafigyelek arra, milyen lehet a másiknak a modorom és a viselkedésem.” (Gábor, 45 éves,rendőr)

Az élet folyamatos tanulás

„Rájöttem, hogy a tanulásnak nem lett vége az iskolákkal. Csak akkor lehetek sikeres, ha folyamatosan képezem magam, és az új ismereteket nem is az iskolapadban, hanem az élet iskolájában kell megszereznem. Nem csak a munka miatt vagyok hajlandó tanulni, ha épp csempét kell raknom, akkor azt fogom kitanulni.” (Lajos, 43 éves, kereskedő)

Amit csak a 40 feletti férfi tud…

Bölcsesség vagy tudás?

„Az igazi bölcsesség nem a könyvekben rejlik. A tudás élettapasztalattal párosulva vezet el a bölcsességhez. Fiatalkoromban sok tudást szereztem, de nulla tapasztalatom volt. Az igazi perspektívát a tapasztalat hozta meg.” (Péter, 41 éves, tanár)

Amikor rájövök, most már én vagyok a mester

„Korábban sokat kérdezgettem az idősebbeket – mint a szivacs, szívtam magamba az összes apró kis részletet, furfangot, tudást a szakmámmal, és az élet dolgaival kapcsolatban is. Egyszer csak észrevettem, hogy a fiatalabbak hozzám fordulnak tanácsért. Most már nemigen kérdezek, tőlem kérdeznek. Ez igazán jóleső érzés.” (Norbert, 46 éves, grafikus)

Nem lihegem túl a dolgokat

„Régebben minden apróságon felhúztam magam, például, ha egy lány visszautasított, vagy nem jött össze egy munka. Ma már tudom, hogy hosszú távon ezek csekélységek, és csak a saját energiámat fecsérelem, ha ilyesmiken rágódok.” (Attila, 41 éves, kőműves)

Tudom, mi az, ami igazán fontos

„Nagy nyomás alatt dolgozom, de már megtanultam, hogyan dobjam le a munkaidő végén a világ súlyát a saját vállamról, és igazán ki tudjak kapcsolódni azokkal, akiket igazán szeretek.” (Béla, 46 éves, menedzser)

Nem a ruha teszi az embert

„Szeretem az elegáns és márkás holmikat, de ma már tudom, hogy nem ezektől hagyok majd nyomot másokban. A drága holmikkal inkább csak azt palástoljuk, ami hiányzik belőlünk. A személyiségem és a stílusom az, ami igazán felkelti mások érdeklődését és megbecsülését.” (Béla, 48 éves, vállalkozó)

Amit csak a 40 feletti férfi tud…

Odafigyelek a jelekre

„A kezdődő párkapcsolatban ma már észreveszem, nem hagyom figyelmen kívül a figyelmeztető jeleket, hogy valami nem stimmel. Nem húzom az időt, már megyek is tovább, mert ha újabb és újabb esélyeket adok, csak belesüppedek egy helyzetbe, ami nem boldogít.” (Nándor, 44 éves, építész)

Egy jó este nem egy vacsora plusz mozi

„Nem éttermi vacsorára és mozira vágyom, ha ki akarok kapcsolódni a feleségemmel. Kellemes, kellemes, de nem emlékezetes. Nem indul be sem a kémia, sem érzelmeket nem vált ki belőlem. Vágyom a különleges és szokatlan dolgokra, például hegyet mászni, valamilyen érdekes tanfolyamra menni együtt, vagy bármi más érdekes helyre elmenni.” (János, 45 éves, állatorvos)

Tudom, mikor vegyem komolyan a szexet

„Túl vagyok az egyéjszakás kalandok korszakán. Tudom azt is, milyen az, amikor nem csupán testi kapcsolatban vagyok valakivel, hanem mély érzelmi kötelék van közöttünk. És így a szex is sokkal jobb. Szerintem sok párkapcsolat azért megy tönkre, mert a testi kapcsolatot az intim lelki kapcsolat elé helyezik. Egy forró, buja test önmagában nem pótolja az együttérzést, a becsütetet, a méltóságot és a szerelmet.” (Arnold, 48 éves, pszichológus)

Van, hogy egy jó alvás mindennél fontosabb

„Fiatalabb koromban nem érdekelt, hogy kialvatlan vagyok, ha valamit akartam, akkor akár nem aludtam egész éjjel, vagy félig kialvatlanul vonszoltam át magam a következő napon. Ma már egy jó alvás mindennél többet ér, és ha csak egy órával több alvásidőt adok magamnak, szinte végigszárnyalom a következő napot.” (Tibor, 49 éves, kertész)

Ha kell, segítséget vásárolok

„Az idő mindennél értékesebb. Régen nem így gondoltam ám. Nagyon jó érzés az, hogy megtehetem, hogyha egy feladatra nincs időm vagy kedvem, akkor megtehetem, hogy megbízok ezzel valaki mást. Már nem akarok mindent én magam megcsinálni. A felszabaduló időt és energiát pedig a szeretteimre fordítom.” (Iván, 48 éves, élelmiszerbolt-vezető)

Mikor kell felmondani a munkahelyen

„Voltak már jó és rossz állásaim. Tudom, milyen a jó és a rossz főnök. Már nem kínlódok éveket egy olyan munkahelyen, ahol folyton csőre vannak töltve a pisztolyok. Fogom magam, továbbállok, és egy percet sem sajnálkozom.” (László, 42 éves, rendszergazda)

Mindig van egy „B” tervem

„A világ kiszámíthatatlan, az életem eseményei ezt jól megtanították nekem. Ezért akármilyen jól is megy a munka a cégnél, ahol a dolgozom, mindig van a zsebemben egy állásajánlat.” (Ádám, 40 éves, marketinges)

Amit csak a 40 feletti férfi tud…

Tanulok a csalódásaimból

„Minden férfit érnek csalódások, és a megszerzett bölcsesség ezért nem mindig kárpótol. Viszont mindig tanulok belőle. Most már tudom, hogyan kell a sértéseket, bántásokat nem magamra venni, és hogyan védjem meg magam az újabb fájdalmaktól.” (Márk, 41 éves, pincér)

Tudok nemet mondani

„Sok mindent tettem, ami hiba volt, pedig csupán ott és akkor, a megfelelő pillanatban nemet kellett volna mondani. Most már végre tudom, hogyan kell egyszerűen és határozottan nemet mondani úgy, hogy ettől nem érzem rosszul magam.” (Zsolt, 46 éves, informatikus)

Nem az számít, mit mondanak mások

„Régebben az alapján ítéltem meg a saját sikereimet, hogy mit szóltak ehhez mások, a főnököm, vagy a haverjaim. Visszatekintve azt érzem, hogy azok voltak az igazi sikerek, amikor számomra igazán fontos dolgokért, emberekért, a családomért nagyon keményen dolgoztam, teljesen függetlenül attól, mit szóltak ehhez mások.” (Géza, 47 éves, asztalos)

Amikor nincs igazam

„Úgy érzem, tisztában vagyok azzal, ki is vagyok, mennyit érek, mit szeretek és mit nem. De mára már elfogadtam, hogy én sem tudhatok mindent, és ez így van rendjén. Tudok őszinte lenni magammal, önkritikát gyakorolni, és magamba nézni, amikor kell. Megvizsgálom az érzéseimet, mert nem szeretném újra elkövetni a múltbéli hibáimat.” (Artúr, 46 éves, bankár)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek