Amit a vérnyomásról tudni kell

Amit a vérnyomásról tudni kell

A vérnyomás értéke fontos adat. Ismerjük, mérjük, számon tartjuk. De vajon tudjuk-e pontosan, mit jelent? Jól mérjük-e? A megfelelő következtetéseket vonjuk-e le a kapott értékből?

Vajon mitől áramlik a vér az ereinkben? A vér mozgását nyomáskülönbség tartja fenn. A vérnyomásmérés során az artériákban keringő vér legnagyobb és legkisebb nyomásértékét állapítjuk meg. Előbbi a szisztólés, utóbbi a diasztólés érték, amelyet higanymilliméterben (Hgmm) fejezünk ki.

A hiteles vérnyomás

- Fontos tudni, hogy a vérnyomás akár percről percre is változhat! - mondja dr. Kovács Eszter háziorvos. - Számos tényező befolyásolhatja: például ha éppen a mérés előtt szívtunk el egy cigarettát, ha rohantunk a busz után, vagy kissé idegesek vagyunk, magasabb értéket kaphatunk. Ezért egyetlen mérés eredményéből soha nem szabad messzemenő következtetéseket levonni!

Orvosi szempontból csak akkor hiteles a vérnyomásmérés, ha a páciens előtte legalább 5 percet nyugalomban, ülve töltött; ha a mérést a szívvel egy magasságban tartott, behajlított karon végezzük; ha a megfelelően széles mandzsettát a felkar közepére helyezzük! Tévhit tehát, hogy ez egy egyszerű dolog: komoly módszertani szabályok és eszközigény kapcsolódik a vérnyomásméréshez. Ezért is jó, ha az orvosi rendelőben kerül rá sor. (Hivatalosan minden orvos-beteg találkozásnál meg kell történnie!) Ezzel együtt komoly segítséget jelent, ha a beteg egy megfelelő készüléket beszerezve, helyesen, rendszeresen mérni tudja a vérnyomását otthon is. Hiszen - a fentebb írtak ellenére - mégiscsak az az "igazi" vérnyomás, amit a beteg a saját környezetében, az orvostól távol, a napközbeni teendők közepette mér. Ezért is alkalmazzák gyanús esetekben a 24 órás (Holter-) monitorozást. A testre szerelt készülék nem csupán méri, de regisztrálja is a vérnyomásértékeket, amelyeket másnap a szakorvos elemez.

Ha alacsony

Az alacsony és a nagyon magas vérnyomás tünetei nagyon hasonlíthatnak egymásra: ilyen a szédülés, a látászavar, a fejfájás, a gyengeség. Ezért soha ne kezdjünk magunktól terápiába vélt magasvérnyomás-betegség okán!

- Általában nagy ijedtséget vált ki, amikor valaki alacsony vérnyomása miatt összeesik (hiszen lecsökken az agyi tevékenység) - mondja háziorvos szakértőnk. - Ennek ellenére azt gondolom, hogy ilyenkor felesleges azonnal mentőt hívni. Egyszerű ájulás esetén - ami többnyire fiatalokkal, nőkkel, különösen kismamákkal fordul elő - az egyetlen teendő a fektetés és a láb felemelése, hogy a vér az agyba jusson! Az illető állapota percek alatt rendeződik, és rövid fektetés és folyadékbevitel után kísérettel nyugodtan hazaengedhető. Ha az ájulás vérnyomáscsökkentő terápia vagy egyéb orvosi kezelés hatására következik be, a helyzet kicsit nehezebben rendezhető, de pánikra ekkor sincs ok.

Amit a vérnyomásról tudni kell

Ha tudjuk magunkról, hogy hirtelen testhelyzetváltáskor vagy a kevés folyadékfogyasztás következtében rendszerint leesik a vérnyomásunk, egyszerűen próbáljuk elkerülni, megelőzni ezeket a helyzeteket!

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy egészséges embereknél minél alacsonyabb a vérnyomás, annál jobb! Minél kisebb, annál kisebb a szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó rizikó. Magasvérnyomás-betegség esetében már fontos, hogy elkerüljük a nagy vérnyomás- ingadozásokat, a túl alacsony vérnyomást éppúgy, mint a túl magasat.

Ha magas

Az, hogy mi számít magas vérnyomásnak, orvosi megállapodás kérdése. A konszenzuson alapuló érték csak arra szolgál, hogy megmutassa, mi az, ami felett már feltétlenül indokolt foglalkozni a jelenséggel. Ez az érték egyébként egyre szigorodik: míg korábban a 160/90 Hgmm számított határértéknek, addig az utóbbi években a 140/90 Hgmm az irányadó, de vannak esetek, amikor 130/80Hgmm alá kell csökkenteni a vérnyomást.

Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás nem is okoz panaszt, mert az évek során fokozatosan emelkedett meg, és a szervezet megszokta. Ezért van szükség a magasvérnyomás-betegség szűrésére! Egy egészséges embernek elég évente egyszer megméretnie a vérnyomását.

A betegek általában a hirtelen vérnyomáskiugrásra figyelnek fel, amelyre lüktető fejfájás, kipirulás, szédülés és látászavar figyelmeztet.

Az is gyakori eset, hogy ha valaki közepesen magas értéket mér, megijed az eredménytől, és ettől feljebb megy a vérnyomása - ezért még idegesebb lesz, és már be is került egy ördögi körbe. Ilyenkor az illető hiába vesz be vérnyomáscsökkentőt: inkább szorongásoldóra lenne szüksége!

- A vérnyomást csak lassan, fokozatosan szabad csökkenteni! - figyelmeztet dr. Kovács Eszter. - Ha például extrém kiugrást, mondjuk 200 Hgmm feletti értéket mérünk, nem szabad hirtelen sokat (70-80 Hgmm-t) csökkenteni a szisztólés értéken, mert ez agylágyuláshoz vezethet! Már az is jó eredmény, ha némileg (20-30 Hgmm-nyit) csökkenteni tudjuk a vérnyomást. Sokan rendelkeznek otthon is vérnyomáscsökkentő tablettával: legyünk óvatosak, ne szedjük be felelőtlenül, inkább kérjünk tanácsot háziorvosunktól - ezt telefonon is megtehetjük!

Gyógyítható? Kezelhető!

A magas vérnyomás veszélyes. Egy extrém vérnyomáskiugrás például könnyen eredményezhet agyvérzést. A legnagyobb problémát mégis a tartósan magas vérnyomás hosszú távú következményei jelentik: tönkremehet az érrendszer, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri rizikó, nagyobb az esély a vesebetegségekre.

- A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) egy olyan krónikus betegség, amely alapvetően nem gyógyítható. Nem gyógyítható, de kezelhető! - hangsúlyozza a családorvos. - A vérnyomás határérték alatt tartásával a beteg életkilátásai megegyeznek egy normális vérnyomással bíró emberéivel. A mai gyógyszerekkel jól be lehet állítani a vérnyomást, ám jó tudni, hogy ha ezeket elhagyjuk, akkor a magas vérnyomás visszatér.

Amit a vérnyomásról tudni kell

A probléma kezelésében első helyen mégsem a gyógyszeres terápia, hanem az életmódváltás áll! A megfelelő testmozgás, a súlycsökkenés, a só- és koleszterinszegény étrendre való áttérés, a dohányzás abbahagyása mind-mind mérsékeli a magas vérnyomást, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. - Ám minderről sajnos hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, aminek több oka is van - mondja szakértőnk. - Egyrészt (bevalljuk vagy sem) a mai orvoslás gyakorlatát erőteljesen befolyásolja a gyógyszeripar. Nagy nyomás nehezedik az orvosokra arra vonatkozóan, hogy minél több gyógyszert alkalmazzanak. Másrészt a betegek együttműködése sem mindig megfelelő. Ha megkérdeznének bennünket, hogy hajlandóak vagyunk-e letenni a cigarettát, lefogyni húsz kilót, minimalizálni az alkoholfogyasztásunkat, jelentősen csökkenteni étrendünkben a sót, hetente többször fárasztó testmozgást végezni, vagy egyszerűen csak bevenni naponta egy tablettát - melyik megoldást választanánk?

Jó tudni, hogy ha gyógyszeres kezelés indul, az életmódváltásnak akkor is nagy szerepe lehet: könnyebb lesz beállítani a gyógyszerelést, a szükséges készítmények száma és adagolása is csökkenhet.

Betegség?

Legyen-e tehát betegségtudatunk, ha magas a vérnyomásunk? Egyrészt ne legyen: ha sikerül normál tartományban beállítani a vérnyomást, úgy élhetünk, mint bárki más. Másrészt legyen, de csak annyira, hogy tisztában vagyunk vele: ezzel a tényezővel együtt kell élnünk, és a mi felelősségünk, hogy kordában tartsuk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek